Pleśń na żywności - odkroić, czy lepiej wyrzucić? Pierwsza opcja to ryzyko poważnych chorób

Mikotoksykoza często pojawia się po zjedzeniu spleśniałej żywności
Mikotoksykoza często pojawia się po zjedzeniu spleśniałej żywności123RF/PICSEL

Czym jest pleśń na żywności?

Zobacz również:

    Czy pleśń można odkroić?

    Pleśnią określa się grzybnie, która pojawia się na różnego rodzaju produktach spożywczych
    Pleśnią określa się grzybnie, która pojawia się na różnego rodzaju produktach spożywczych123RF/PICSEL

    Jak objawia się zatrucie pleśnią?

    • dolegliwości ze strony układu pokarmowego - ból brzucha, wymioty, biegunkę
    • zmęczenie
    • apatię
    • zawroty głowy
    • problemy z pamięcią i koncentracją
    • utratę przytomności
    Toksyny pleśni to powód, dla którego produkty z widocznym nalotem należy wyrzucić
    Toksyny pleśni to powód, dla którego produkty z widocznym nalotem należy wyrzucić123RF/PICSEL

    Jak zapobiec zatruciu pleśnią?

    Pleśń na produktach spożywczych. Dlaczego jest tak szkodliwa?Interia.tv