Po 40. roku życia nie może zabraknąć w diecie. Opóźniają starzenie, wzmacniają serce
Oprac.: Joanna Leśniak
Starzenie się jest procesem zupełnie naturalnym i nieuniknionym. Nie oznacza to jednak, że nie można spowolnić jego negatywnych objawów, jednocześnie dbając o zdrowie całego organizmu przez długie lata. Poprawne nawyki żywieniowe są ważne na każdym etapie życia dla prawidłowego funkcjonowania, lecz okazują się również sposobem na zapanowanie nad efektami upływającego czasu. Co jeść, by spowolnić starzenie, a jakie zwyczaje są wyjątkowo zgubne?
Spis treści:
Nie tylko zmarszczki i siwe włosy
Zauważenie pierwszych objawów starzenia dla wielu osób wydaje się momentem przełomowym, w którym zaczynamy poszukiwać cudownych środków na wieczną młodość. Trzeba jednak brać pod uwagę, że ograniczanie występowania i widoczności oznak upływającego czasu nie powinno ograniczać się wyłącznie do wklepywania grubej warstwy kremów przeciwzmarszczkowych.
Faktem jest, że procesy regeneracyjne organizmu zostają spowolnione. Wraz z wiekiem obniża się też odporność nie tylko na infekcje, ale też czynniki środowiskowe, w tym stres. Z kolei rośnie ryzyko rozwoju chorób serca, nadciśnienia, nowotworów czy cukrzycy. Przyjmuje się, że 45 urodziny powinny być uznane za ważną motywację do przyjrzenia się swoim dotychczasowym nawykom, zwłaszcza dietetycznym. Zawartość talerza może znacząco pomóc w opóźnianiu starzenia się organizmu.
Co jeść, by spowolnić starzenie? Ten składnik jest kluczowy
Rola błonnika w diecie jest nie do przecenienia. Choć mówi się o nim najczęściej w kontekście odchudzania, nie pozostaje bez wpływu na procesy starzenia. Usprawnia perystaltykę jelit i pomaga zachować prawidłowe tempo przemiany materii, które wraz z wiekiem nieuchronnie zwalnia.
Co jeszcze istotniejsze, błonnik wpływa także na obniżanie poziomu "złego" cholesterolu. Posiłki bogate w ten składnik mogą więc zmniejszać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, chorób serca i cukrzycy typu 2. W jakich produktach można znaleźć błonnik?
- Białe pieczywo zamień na produkty pełnoziarniste.
- Dobrą alternatywą dla ziemniaków lub pszennego makronu podawanego do dania głównego są kasza gryczana, jęczmienna i brązowy ryż.
- Na talerzu nie unikaj otrębów i orzechów.
- Do źródeł błonnika pokarmowego należą również rośliny strączkowe, w tym groch, fasola biała i czerwona, soczewica.
- Dużą skarbnicą błonnika są suszone owoce. Jeśli wolisz je w świeżej wersji, stawiaj na czerwone porzeczki, maliny, gruszki oraz jabłka.
Dieta przeciwstarzeniowa — czego unikać?
W sklepach nie brakuje żywności wysoko przetworzonej, która wygląda atrakcyjnie i składa nam obietnicę możliwości szybkiego przygotowania posiłku przy minimalnym nakładzie pracy. W przypadku wielu produktów wystarczy tylko włączyć mikrofalówkę lub piekarnik, odczekać kilka minut i gotowe. To jednak pułapki żywieniowe, zwłaszcza pod kątem starzenia.
Zawierają dużą ilość sztucznych dodatków, które mają sprawiać, że tego typu dania są bardziej apetyczne i długo zachowują świeżość. Czynią z nich mieszankę, którą lepiej omijać szerokim łukiem. Dietetycy podkreślają, że budowanie swojego jadłospisu na tego typu artykułach może prowadzić do rozwinięcia cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości oraz chorób serca.
Unikaj zwłaszcza słodzonych płatków śniadaniowych, bardzo tanich przetworów mięsnych, dań instant, fast foodów, kolorowych napojów, słodyczy, solonych przekąsek.
Trzymaj się zasady "zdrowego talerza"
Im wcześniej wprowadzimy prawidłowe nawyki żywieniowe, tym lepiej. Tym bardziej że z wiekiem niektóre przyzwyczajenia coraz trudniej jest wykorzenić. Pomocna w komponowaniu diety przeciwstarzeniowej będzie reguła "zdrowego talerza". Na czym polega?
Staraj się tak tworzyć swoje posiłki, by jego połowę zajmowały warzywa i owoce. Produkty białkowe powinny stanowić ¼ talerza. Taka sama ilość powinna należeć do artykułów zbożowych. Do przygotowania dań używaj olejów roślinnych, zwłaszcza oliwy z oliwek, która stanowi skarbnicę kwasów tłuszczowych omega-3, opóźniających starzenie i działających przeciwnowotworowo.
Polecamy: