Najgorszy czas na kiszenie ogórków. Zepsują się błyskawicznie

Gniją, miękną, gazują? Jak uniknąć błędów przy kiszeniu ogórków?
Gniją, miękną, gazują? Jak uniknąć błędów przy kiszeniu ogórków?Piotr KamionkaEast News

Ogórki gazują. To zły znak?

Kiszenie podczas burzy - o tym trzeba pamiętać

Kiszenie ogórków podczas burzy to bardzo zły pomysł
Kiszenie ogórków podczas burzy to bardzo zły pomysł123RF/PICSEL

Pleśń w ogórkach

Dokładne mycie ogórków i słoików to podstawa udanych kiszonek
Dokładne mycie ogórków i słoików to podstawa udanych kiszonek123RF/PICSEL

Złe odmiany, złe nawozy

  • cylindryczny, podłużny kształt
  • cienką skórkę
  • mało wykształconą komorę nasienną

Inne błędy przy kiszeniu ogórków

  • Nieodpowiednia temperatura kiszenia - ogórki tuż po zakręceniu nie powinny wylądować w piwnicy lub innym miejscu o niższej niż pokojowa temperatura. Pierwszą dobę powinny stać w temperaturze około 22'C. Później w chłodzie - od 12'C do 18'C. 
  • Złe proporcje zalewy - solanka powinna mieć stężenie 6 - 8 proc., a do jej przygotowania najlepsza jest sól kamienna niejodowana i twarda. Dzięki temu ogórki nie staną się miękkie. 
  • Zbyt duża ilość przypraw i dodatków - jeśli przesadzimy z chrzanem, czosnkiem i koprem może to wpłynąć niekorzystnie na smak ogórków. Suma masy dodatków powinna stanowić jedynie 3 proc. całości słoja.
Dobroduszny miśmateriały promocyjne