Pomogą schudnąć, pozbyć się zaparć i zredukować stres. Te pyszne owoce to bomba zdrowia

Sezon na brzoskwinie w pełni. Te soczyste, słodkie owoce mogą być nie tylko doskonałą przekąską, ale również dodatkiem do deserów i dań na ciepło. Eksperci ds. żywienia uważają, że są ponadto bardzo zdrowe, a w Chinach uchodzą za symbol szczęścia oraz długowieczności. Dlaczego warto jeść brzoskwinie? Lista ich prozdrowotnych właściwości jest naprawdę długa.

Świeże brzoskwinie są niskokaloryczne i mają wiele cennych witamin. Warto jeść je każdego dnia
Świeże brzoskwinie są niskokaloryczne i mają wiele cennych witamin. Warto jeść je każdego dnia123RF/PICSEL

Jakie właściwości mają brzoskwinie?

Spożywanie brzoskwiń w formie przekąski, dodawanie ich do jogurtu, owsianki czy też innych potraw może korzystnie wpłynąć na organizm. Dzięki wielu przeprowadzonym na przestrzeni lat badaniom wiadomo, że owoce te:

  • mogą być pomocne podczas odchudzania - są niskokaloryczne (jedna sztuka zawiera około 35-50 kcal i jest niemal zupełnie pozbawiona tłuszczu), a ich jedzenie powoduje uczucie sytości i zmniejsza chęć do podjadania między posiłkami
  • są źródłem fenoli działających jak antyoksydanty
  • mogą zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów i zapobiegać uszkodzeniom komórek
  • działają przeciwbakteryjnie

Ponadto herbatę z liści i kory drzewa brzoskwiniowego od wielu lat stosuje się na chroniczne zapalenie oskrzeli, podczas przeziębienia i w przypadku nieżytu żołądka.

Kto powinien jeść brzoskwinie?

Brzoskwinie powinny zostać uwzględnione w diecie m.in. kobiet w ciąży oraz osób mających problemy z zaparciami
Brzoskwinie powinny zostać uwzględnione w diecie m.in. kobiet w ciąży oraz osób mających problemy z zaparciami123RF/PICSEL

Brzoskwinie zaleca się uwzględnić przede wszystkim w codziennej diecie osób:

  • cierpiących na dnę moczanową oraz reumatyzm - działają moczopędnie i lekko przeczyszczająco
  • z cukrzycą typu 2 - mają niski indeks glikemiczny 
  • mających problemy z krążeniem
  • mających problemy ze skórą i włosami - witamina A oraz C świetnie nawilżają skórę i wpływają na regenerację tkanek, a także redukują wypadanie włosów
  • narażonych na stres - owoce te potrafią redukować napięcie wywołane stresem
  • mające problemy trawienne, szczególnie zaparcia - brzoskwinie są źródłem błonnika i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie jelit  
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią - zwiększają przyswajanie żelaza, za sprawą potasu pomagają uporać się ze skurczami, zmęczeniem, zawrotami głowy, a kwas foliowy chroni dziecko przed powstawaniem wad cewy nerwowej. Ponadto zawarta w nich witamina C działa pozytywnie na kształtowanie się kości, zębów, mięśni, chrząstek i żył u noworodków

Kto nie powinien jeść brzoskwini?

Przeciwwskazania dotyczące jedzenia brzoskwiń tyczą się jedynie osób, które mają alergie na te owoce. Po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości mogą pojawić się objawy takie jak nieżyt nosa, pokrzywka, czy dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas