Prosty przepis na naleśniki bez smażenia. Pyszne i puszyste bez grama tłuszczu

Aktualizacja

Naleśniki są jedną z ulubionych potraw. To danie, które zachwyca smakiem zarówno na słodko, jak i na słono. Jednak wiele osób myśl o staniu przy kuchence i smażeniu kolejnych naleśnikowych placków odstrasza od przygotowania tego dania. Z pomocą przychodzi przepis... na naleśniki bez smażenia. Zrobisz je szybko w mikrofali.

Naleśniki można przygotować bez użycia patelni
Naleśniki można przygotować bez użycia patelni123RF/PICSEL

nie jest skomplikowany, a potrzebne składniki zazwyczaj mamy pod ręką w naszej kuchni. Podane z wytrawnym farszem zadowolą każdego smakosza, a przygotowane ze słodkimi dodatkami są uwielbiane przez dzieci.

Mimo tego, aby przygotować potrawę, należy poświęcić trochę czasu na smażenie naleśnikowych placków. Na to nie zawsze mamy czas i ochotę. Pomocny może być przepis na naleśniki z mikrofali.

To znacznie prostsza i szybsza w przygotowaniu wersja klasycznego dania. Naleśniki bez smażenia z mikrofali, choć różnią się troszkę smakiem od oryginalnej wersji, są bardzo smaczne, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Można je serwować zaraz po wyjęciu z mikrofali na ciepło, lub podać z dodatkami na zimno. Będą też doskonałą przekąską na wynos, do szkoły lub pracy.

Do przygotowania naleśników potrzebujesz tylko mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia odrobinę soli i wody oraz dosłownie parę minut.

Naleśniki z mikrofali można podać z dowolnym nadzieniem.
Naleśniki z mikrofali można podać z dowolnym nadzieniem. 123RF/PICSEL

Szybki przepis na naleśniki z mikrofali

Aby przygotować pyszne i szybkie naleśniki bez smażenia potrzebujemy tylko kilku składników (przepis na dwie porcje, proporcje można podwoić):

  • 100 g mąki pszennej (można użyć też np. orkiszowej czy ryżowej)
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka (dla osób nietolerujących nabiału może być mleko roślinne)
  • woda,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić naleśniki z mikrofali bez smażenia?

Wykonanie tych naleśników jest bardzo proste. Zanim przystąpimy do mieszania ciasta, musimy przygotować miskę, dwa płaskie talerze oraz trzepaczkę.

  1. Zaczynamy od połączenia suchych składników. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wrzucamy do przygotowanej miski i mieszamy. 
  2. Następnie dodajemy mleko oraz jajka i mieszamy do powstania gładkiej masy (ważne, żeby nie było grudek). 
  3. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, zatem jeśli jest zbyt gęste, dodajemy wody. 
  4. Na płaski talerz nakładamy odpowiednią ilość masy, rozprowadzamy tak, aby na powierzchni nie było dziur. 
  5. Następnie wkładamy do mikrofali na 2-3 minuty i naleśnik jest gotowy. 
  6. Po wyjęciu z kuchenki przekładamy na uprzednio przygotowany talerz i gotowe.
Przepis na naleśniki z seremInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas