Są małe, czerwone i pełne witamin. Te owoce to sekret długowieczności i zdrowia

Jagody goji obniżają cholesterol
Jagody goji obniżają cholesterolCanva ProINTERIA.PL

Na co są dobre jagody goji?

Zobacz również:

    Jagody goji - właściwości zdrowotne

    Zobacz również:

      Ile dziennie można jeść jagód goji?

      Warto włączyć do diety jagody goji
      Warto włączyć do diety jagody gojiCanva ProINTERIA.PL

      Kto nie może jeść jagód goji?

      • osoby z alergiami: jagody goji zaliczają do rodziny psiankowatych (Solanaceae), do której należą również ziemniaki, pomidory czy bakłażany. Osoby uczulone na inne rośliny z tej rodziny mogą wykazywać reakcje alergiczne na jagody goji, objawiające się m.in. wysypką, świądem, a w skrajnych przypadkach nawet reakcją anafilaktyczną;
      • kobiety w ciąży i karmiące piersią: chociaż jagody goji są stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej, ich wpływ na ciążę i karmienie piersią nie jest dobrze zbadany. Ze względu na brak wystarczających danych naukowych, należy zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem przed spożywaniem tych owoców;
      • osoby z niskim ciśnieniem krwi: jagody goji mogą obniżać ciśnienie krwi, co może być niekorzystne dla osób, które już mają niskie ciśnienie lub przyjmują leki obniżające ciśnienie krwi. W takich przypadkach spożycie jagód goji może prowadzić do nadmiernego obniżenia ciśnienia, co jest bardzo niebezpiecznie dla zdrowia;
      • osoby z cukrzycą: choć te owoce mogą wspierać kontrolę poziomu cukru we krwi, ich wpływ na ludzki organizm w połączeniu z lekami przeciwcukrzycowymi nie jest jednoznacznie określony. Istnieje ryzyko, że mogą one wzmocnić działanie tych leków, prowadząc do hipoglikemii. Dlatego osoby chore na cukrzycę powinny monitorować swój poziom cukru we krwi i konsultować się z lekarzem.

      Jak jeść jagody goji suszone?

      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria