Świąteczne ciasta zaczęły obsychać? W mig przygotujesz z nich rarytas
Oprac.: Tomasz Hirkyj
O tym, że nie warto wyrzucać resztek jedzenia, wiadomo nie od dziś. Jeśli i nam zostały po świętach resztki ciasta, to nie musimy się martwić, że nasze gospodarstwo nie idzie z zasadami zero waste. Można z nich przygotować specjał, który nie tylko wykorzystuje słodkie resztki albo nieudane wypieki, ale z całą pewnością zniknie w mgnieniu oka: ponieważ posmakuje każdemu. O czym mowa? O bajaderkach! Jak je przygotować? Sprawdźmy.
Bajaderka? Ten wynalazek ma już sto lat
Bajaderka to sprytny sposób cukierników, aby wykorzystać ponownie skrawki ciast, które zostają po przygotowaniu różnych deserów. Przypuszcza się, że pierwsze powstały w Warszawie w latach 20. XX wieku i szybko zyskały rzeszę sympatyków. Co najważniejsze, bajaderkę można zrobić samodzielnie z ciast, które zaczęły już obsychać albo można dać drugą szansę zakalcowi. Sekretem sukcesu nie jest tylko spożytkowanie resztek, ale także dodatek bakalii oraz rumu lub aromatu rumowego, które - wraz z innymi składnikami - zapewniają naszemu deserowi miękką ale zwartą konsystencję.
UWAGA: Do przygotowania bajaderek można używać wszelkich ciast, ale nie mogą być one z kremem, owocami i lub żelatyną.
Bajaderki: Składniki
- ok. kilograma suchego ciasta: biszkoptów, babeczek, keksów i herbatników,
- pół szklanki mleka,
- garść rodzynków,
- słoik gęstego dżemu,
- 150 g masła,
- 50 ml rumu lub olejku rumowego.
- cztery łyżki kakao.
Oczywiście, jeśli składniki do bajaderek są już kakaowe, to ilość tego składnika można zmniejszyć o połowę. W wypadku, kiedy nasza masa nie będzie słodka, można dodać około połowy szklanki cukru.
Przygotowanie bajaderek
Przygotowanie bajaderek należy rozpocząć od namoczenia rodzynków, aby były miękkie. Następnie trzeba pokruszyć albo zmielić ciasta: można zrobić to ręcznie, albo za pomocą blendera. W rondelku należy podgrzać mleko, masło i kakao (oraz cukier), a następnie nieco ostudzić. Do dużej miski przesypać ciasta, dżem oraz całość zalać przygotowaną masą i dodać odrobinę rumu lub olejku i rodzynki. Całość zagnieść na jednolitą masę, a następnie uformować kulki mniej więcej równiej wielkości.
Tak przygotowane bajaderki są już gotowe do spożycia, ale można również je urozmaicić polewą czekoladową i obtoczyć je posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.