Ten owoc to balsam dla jelit. Lekarze odkryli jego nowe właściwości
Oprac.: Agnieszka Kasprzyk
Nie tylko zachwyca smakiem, ale także ma korzystny wpływ na jelita. Bogactwo błonnika, enzymy trawienne oraz polifenole wspierają nie tylko procesy trawienne, ale działanie całego organizmu. Co jeszcze skrywa w sobie mango i jak je spożywać, by nasz organizm na tym skorzystał? Wyjaśniamy.
Spis treści:
Jak działa mango na jelita? Ożywcze polifenole
Mango działa na jelita jak balsam, ponieważ zawiera wiele błonnika - zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego. Oba mają dobry wpływ na organizm, z tym, że błonnik nierozpuszczalny rzadko kiedy występuje w miąższu owoców. Mango jest więc pod tym względem wyjątkowe i może stać się pomocne w przypadkach zaparć. Regularne spożywanie tego owocu zwiększa też ukrwienie jelit.
Ogromną korzyścią dla jelit są zawarte w mango polifenole. Najnowsze badania wykazały, że niektóre z nich, takie jak mangiferyna, wspierają barierę jelitową oraz redukują stres oksydacyjny w przewodzie pokarmowym. Ten polifenol działa zresztą zbawiennie nie tylko na jelita. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwcukrzycowe. Mangiferyna zapobiega również rozwojowi miażdżycy, ochrania komórki wielu narządów, a nawet poprawia pamięć.
Jak jeść mango, aby działało korzystnie na jelita?
Najlepiej na jelita działa mango spożywane na surowo. Warto przy tym wybierać dojrzałe owoce, ponieważ niedojrzałe może zawierać więcej skrobi, co może powodować dyskomfort trawienny. Jeśli kupione w sklepie mango nie jest do końca dojrzałe, połóż ja na słonecznym parapecie, a szybko stanie się miękkie i słodkie.
Mango dobrze komponuje się z jogurtem naturalnym lub kefirem, co może dodatkowo wspierać zdrowie jelit dzięki probiotykom. Najlepiej zjadać je rano, wtedy organizm ma szansę na pełne skorzystanie z błonnika. Dzięki temu można uniknąć problemów trawiennych wieczorem. Warto też pamiętać, że suszone mango traci wiele ze swych zdrowotnych właściwości.
Czy mango powoduje wzdęcia?
Chociaż mango ma wiele korzyści dla jelit, u niektórych osób może powodować wzdęcia. Dzieje się tak z kilku powodów:
- obecność błonnika - osoby, które nie są przyzwyczajone do dużej ilości błonnika w diecie, mogą początkowo odczuwać dyskomfort po spożyciu mango.
- naturalne cukry (fruktoza) - mango jest bogate w fruktozę, która może powodować wzdęcia i gazy u osób z nadwrażliwością na ten cukier.
- nieodpowiednie łączenie z innymi produktami - spożywanie mango w połączeniu z produktami ciężkostrawnymi lub innymi owocami bogatymi w cukry, może nasilać wzdęcia.
Z mango jest tak, jak ze wszystkimi innymi produktami - choć zdrowe, w nadmiarze może zaszkodzić.