Trzy najgorsze śniadania dla osób o podwyższonym cholesterolu. Tych dań muszą unikać

Justyna Nachman

Oprac.: Justyna Nachman

Masz podwyższony cholesterol? Tych śniadań unikaj jak ognia
Masz podwyższony cholesterol? Tych śniadań unikaj jak ognia123RF/PICSEL

Jakie produkty podnoszą cholesterol?

  • Tłuszcze nasycone
  • Tłuszcze utwardzone typu trans

Co jeść na śniadanie przy wysokim cholesterolu?

Masz podwyższony cholesterol? To dobre śniadania
Masz podwyższony cholesterol? To dobre śniadania123RF/PICSEL
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe: owsianka, chleb razowy, brązowy ryż.
  • Zdrowe tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, awokado, orzechy.
  • Warzywa i owoce: źródła błonnika i witamin, szczególnie pomidory, jabłka, śliwki, jagody i szpinak.
  • Białko roślinne: tofu, hummus, rośliny strączkowe, napoje roślinne.
  • Produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu: jogurt naturalny, kefir.

Zobacz również:

Trzy zakazane śniadania dla osób o podwyższonym cholesterolu

Naukowcy odradzają jedzenie takich śniadań
Naukowcy odradzają jedzenie takich śniadań123RF/PICSEL
  • Jajecznica z boczkiem, przygotowywana na maśle
  • Tosty z serem żółtym i masłem
  • Croissant z czekoladą oraz kawa z pełnotłustym mlekiem. 
"Ewa gotuje": Forszmak z dyniąPolsat