Ugotuj albo dodaj do zupy. Pobudzi wątrobę, poskromi skoki ciśnienia
Karczoch ląduje na naszych stołach albo rzadko, albo wcale. Pewnie dlatego, że wielu ludzi błędnie mniema, że trudno go przyrządzić lub nie ma pomysłu, z czym go komponować. Warto dać karczochowi szansę i przynajmniej go skosztować, bo nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek oferuje naszemu organizmowi dostarczenie wielu cennych substancji odżywczych. Czas przyjrzeć się, dlaczego czasami warto zjadać karczocha.
Czy karczochy są smaczne?
W krajach śródziemnomorskich karczoch uznawany jest za wybitny rarytas i każdy miłośnik tamtejszej kuchni doceni jego smak. Czy jest smaczny? Z jednej strony karczoch jest cierpki i ostrawy, ale z łatwością kubki smakowe wyczują orzechową nutę, która dodaje ciekawych doznań. Niektórzy twierdzą, że przypomina szparagi, jednak są od karczochów nieco delikatniejsze. Wygląd tego warzywa jest bardzo interesujący, ponieważ wielu osobom przypomina rozbudowany kwiat ostu. Karczoch może być serwowany na tysiące sposobów: śmiało może wylądować na stole surowy, pieczony lub gotowany. W takiej wersji można podać go z sosem np. musztardowym lub holenderskim, ale również nic nie stoi na przeszkodzie, aby karczoch był ważnym składnikiem sałatki, pizzy czy zupy.
Co można znaleźć w karczochach?
Karczoch, choć nie wszystkich zachwyca smakiem, to oferuje całkiem sporo substancji, które są bardzo cenne dla zachowania naszego zdrowia. Prym wiedzie witamina C, która już od dawna nie jest wyłącznie kojarzona z poprawą odporności. Co prawda, jest najcenniejsza w okresie jesienno-zimowym, ale trzeba ją suplementować cały rok. Dlaczego? Uelastycznia naczynia krwionośne, co przekłada się na unormowanie ciśnienia tętniczego krwi, a na dodatek syntetyzuje kolagen, co przekłada się na młodszy i piękniejszy wygląd naszej cery. Ponadto karczochy to źródło potasu i magnezu: zgrany duet jest nieoceniony, jeśli dobra kondycja leży nam - dosłownie - na sercu, ponieważ te dwie substancje oddziałują korzystnie na układ krążenia, ale nie tylko: kluczowy wkład ma także na działanie układu nerwowego, w tym mózgu.
Czy karczoch jest zdrowy?
Karczoch z całą pewnością może zasilić grono zdrowych produktów. Wiadomo już, że zawiera cenne minerały i witaminy, ale to nie wszystko, co jeszcze na nam oferuje. Okazuje się, że znaleźć w nim można jeszcze trzy ważne dla naszego zdrowia substancję. Karczoch to źródło kwasu chlorogenowego, czyli substancji zaliczanej do antyoksydantów. To właśnie one pomagają oczyszczać organizm z toksyn, co odciąża wątrobę i nerki, ale również potrafią zredukować ilość wolnych rodników, które odpowiedzialne są za szybsze starzenie się organizmu i wywołują choroby cywilizacyjne. W tym nietypowym warzywie obecna jest także inulina, czyli pochodna błonnika pokarmowego. Jak wiadomo, substancja ta jest najlepszym produktem dla jelit, więc dzięki niej łatwiej jest opanować apetyt oraz zrzucić zbędne kilogramy. Najcenniejszą w karczochu substancją jest z kolei cynaryna: ma działanie żółciopędne, co korzystnie wpływa na pracę wątroby.