Uważaj na takie plamy na jajkach. Świadczą o obecności niebezpiecznych bakterii
Jajka to smaczny i niezwykle wartościowy składnik diety, bogaty w białko, witaminy i minerały. Zanim jednak trafią na nasz talerz, warto dobrze je obejrzeć, aby upewnić się, że są świeże i odpowiednie do spożycia. Na co zwrócić uwagę przed zjedzeniem jajka?

Spis treści:
Co wyczytamy z białka jaja? "Mogą powodować groźne zatrucia"
Ocena świeżości jajka nie ogranicza się wyłącznie do sprawdzenia daty przydatności na opakowaniu. Eksperci z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) zalecają zwracanie uwagi na kolor białka. Jeśli zauważymy, że ma ono różowy lub perłowy odcień, lepiej nie ryzykować - może to oznaczać obecność bakterii Pseudomonas, które mogą powodować groźne zatrucia. Takie jajka powinny natychmiast trafić do kosza.
Bakterie mogą przedostać się do wnętrza jajka, zwłaszcza jeśli skorupka była zabrudzona ziemią lub odchodami. Spożycie zakażonego jajka grozi poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak bóle brzucha, biegunka, gorączka i wymioty.
Innym zjawiskiem, które może budzić niepokój, jest zielonkawa otoczka wokół żółtka ugotowanego jajka. Na szczęście to nie oznaka pleśni, a jedynie efekt reakcji chemicznej zachodzącej między siarką a żelazem podczas długiego gotowania. Nie ma to wpływu na wartość odżywczą jajka ani jego bezpieczeństwo.
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże bez rozbicia skorupki?
Aby sprawdzić świeżość jajka bez rozbijania skorupki, wystarczy wykonać prosty test w wodzie. Wystarczy, że umieścimy surowe jajko w szklance z zimną wodą i zaobserwujemy jego zachowanie. Jeśli opadnie na dno i "położy się" na płasko, to znak, że jest świeże i idealne do jajecznicy lub gotowania na miękko. Gdy lekko unosi się na dnie lub stoi pionowo, ma już kilka tygodni, ale nadal nadaje się do spożycia - najlepiej ugotować je na twardo.
Natomiast jajko, które wypływa na powierzchnię, jest zepsute - powinno od razu trafić do kosza.

Zobacz również: Najlepsza sałatka z jajek. Sekretem jest jeden dodatek
Dlaczego warto regularnie jeść jajka? To prawdziwa skarbnica zdrowia
Przez lata jajka były uznawane za produkt podnoszący poziom cholesterolu, jednak współczesne badania wykazały, że cholesterol zawarty w jajkach ma niewielki wpływ na zdrowie. Co więcej, jajka dostarczają cennych kwasów tłuszczowych, które mogą wręcz pomagać w regulacji poziomu cholesterolu i zmniejszać ryzyko miażdżycy.
Jajka to także bogate źródło witamin A, D, E, K oraz witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację. Zawierają również antyoksydanty, takie jak tryptofan i tyrozyna, które mogą chronić przed chorobą Alzheimera i innymi schorzeniami neurodegeneracyjnymi.