W mig rozpuści zaschnięty tłuszcz. Tania pasta to nowy hit gospodyń
Oprac.: Joanna Leśniak
Brudny piekarnik nie rzuca się bardzo w oczy. Po zamknięciu drzwiczek przestajemy dostrzegać zaschnięty tłuszcz i spaleniznę, przez co doprowadzenie urządzenia do porządku niejednokrotnie odkładamy w nieskończoność. Tymczasem brud się nawarstwia, stając się naprawdę upartym przeciwnikiem. Jak skutecznie wyczyścić piekarnik? Istnieje kilka metod, bazujących na jednym produkcie z kuchennej spiżarki.
Spis treści:
Czyszczenie piekarnika — o czym trzeba pamiętać?
Im dłużej zwlekamy, tym gorzej. Pozostawione resztki tłuszczu i jedzenia przy każdym uruchomieniu piekarnika przywierają do jego powierzchni coraz mocniej. Tworzy się spalenizna, której brzydki zapach od razu da się wyczuć w całej kuchni, a usunięcie brudu staje się bardziej wymagające.
Z tego powodu mycie piekarnika należy przeprowadzać po każdym użyciu, gdy tylko ostygnie. Bez obaw, nie musi wiązać się to z uporczywym szorowaniem. Wystarczy, że przetrzesz plamy i resztki jedzenia, które powstały podczas obróbki. Nie zapominaj też o stosowaniu pokrywek czy rękawów do pieczenia, które będą chronić ścianki urządzenia przed namiarem brudu.
Niewielkie i świeże zanieczyszczenia wystarczy przetrzeć wilgotną gąbką z niewielką porcją płynu do naczyń. Szybko zauważysz, że regularne porządki uwolnią cię od szorowania i poczucia winy wywołanego odkładaniem czyszczenia piekarnika w nieskończoność.
Czym wyczyścić piekarnik? Domowy sposób receptą na brud
Nie musisz inwestować w profesjonalne mleczka czy inne preparaty. Na osadzający się brud możesz zareagować od razu, wykorzystując łatwo dostępny produkt z kuchennej szafki. Mowa o czyszczeniu piekarnika sodą oczyszczoną. Poradzi sobie zarówno z powierzchownym brudem, jak i przypalonym tłuszczem i resztkami jedzenia.
Soda do czyszczenia piekarnika — zamień ją w skuteczną pastę
Pierwszy sposób na czysty piekarnik sprawdzi się przy niezbyt uporczywych zabrudzeniach. Docenią go osoby, które z regularnymi porządkami są za pan brat. Obejdzie się bez chemii i żrących detergentów. Wyjmij z urządzenia ruchome elementy — kratki i blachy. Co dalej? Jak wykorzystać sodę doczyszczenia piekarnika?
- Pół szklanki sody połącz z łyżką płynu do mycia naczyń.
- Wlej wodę — potrzebna jest taka ilość, która zamieni mieszankę w gęstą pastę.
- Rozprowadź ją we wnętrzu urządzenia przy pomocy miękkiej gąbki.
- Zostaw na pół godziny, by czyszcząca kompozycja miała czas na działanie.
- Po dwóch kwadransach spryskaj wodą i odczekaj kolejne 10 minut.
- Na koniec zetrzyj wszystko czystą ściereczką. Brud bez problemu odklei się od ścianek piekarnika.
Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania?
Zaschnięty tłuszcz i ślady spalenizny straszą we wnętrzu urządzenia? Nie musisz chwytać za szczotkę z ostrym włosiem i rozpoczynać mozolnych porządków. Soda do czyszczenia piekarnika sprawdzi się również w trudnych przypadkach. Użyj jej w sprytny sposób.
- Żaroodporne naczynie wypełnij wodą i wsyp opakowanie sody oczyszczonej (około 70 g).
- Wstaw do piekarnika i ustaw temperaturę 160-170°C.
- Proces czyszczenia piekarnika potrwa godzinę. Po tym czasie wyłącz urządzenie, ale nie wyjmuj z niego naczynia.
- Gdy piec ostygnie, przetrzyj jego wnętrze wilgotną szmatką.
Para wodna z dodatkiem sody bez trudu rozpuści przypalony brud, a piekarnik znów będzie lśnić.
Polecamy: