Wężowe ziele poprawi trawienie i uspokoi. Tak sporządzisz zdrowy napar

Estragon to intensywna przyprawa o właściwościach leczniczych.
Estragon to intensywna przyprawa o właściwościach leczniczych.123RF/PICSEL

Właściwości zdrowotne wężowego ziela 

  • wspomaganie trawienia: Olejki eteryczne zawarte w estragonie pobudzają wydzielanie soków trawiennych oraz żółci, przez co wspierają układ pokarmowy;
  • działanie uspokajające: Roślina pomagać w redukcji stresu i poprawie jakości snu;
  • wsparcie dla układu odpornościowego: Estragon zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników; 
  • właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze: dzięki nim estragon pomaga zwalczać infekcje i pasożyty; 
  • wsparcie pracu układu krwionośnego: obniża poziom złego cholesterolu i wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego, a także bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. 

Estragon - król ziół w kuchni 

Estragon może nadać aromatu oliwie lub octowi.
Estragon może nadać aromatu oliwie lub octowi.123RF/PICSEL

Napar z estragonu - przepis na zdrowotną herbatkę 

  • wsyp łyżeczkę suszonego estragonu do filiżanki; 
  • zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą (około 90°C); 
  • parz pod przykryciem przez 5-10 minut. 

Czym zastąpić estragon w kuchni?  

"Ewa gotuje": Wege kapuśniakPolsat