Włącz zimą do diety. 4 produkty, których nie może zabraknąć w twoim menu
Zima to wymagający czas dla naszego organizmu. W sezonie przeziębień i grypy warto postawić na odpowiednią dietę. Co należy włączyć do codziennego menu? Sprawdźcie!
Odpowiednia dieta wzmocni odporność i sprawi, że będziemy mniej podatni na sezonowe infekcje. Dlatego tak ważne jest, aby w chłodniejszych miesiącach roku jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. W końcu niska temperatura na zewnątrz i coraz krótsze dni często sprawiają, że nie czujemy się najlepiej. Na szczęście dzięki prostym sposobom możemy tym problemom skutecznie zaradzić.
Co jeść zimą? Oto kilka produktów, które warto włączyć do codziennego menu.
Spis treści:
Warzywa kiszone
Kiszonki wniosą do zimowej diety wiele dobrego. Nie dość, że są cennym źródłem witaminy C, to jeszcze zawierają bakterie probiotyczne. Oprócz tego zawierają witaminę E i beta-karoten. Kiszonki wspomagają trawienie i mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową.
Sięgaj nie tylko po kapustę czy ogórki. Na liście znajdują się również buraki, marchew, kalafior, cytryna, seler, papryka, zielone pomidory, cukinia czy cebula.
Kiszonki możesz przygotować samodzielnie. W jaki sposób? Sprawdź: Pięć najzdrowszych kiszonek. Bez trudu zrobisz je w domu
Warzywa i owoce. Najlepiej sezonowe
Podstawą codziennej diety powinny być warzywa i owoce. W nowej piramidzie żywienia nie bez powodu znajdują się u jej podstaw: są źródłem składników mineralnych, witamin i polifenoli. Ich regularne spożywanie zmniejsza zachorowalność na choroby krążenia czy cukrzycę, jak i wydłuża długość życia człowieka.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie - 300 g powinny stanowić warzywa, a pozostałą część owoce. Ze względu na to, że są źródłem cukrów prostych, powinny na nie uważać osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością.
Zimą najlepiej sięgać po warzywa sezonowe. To przede wszystkim warzywa korzeniowe (pietruszka, marchew, ziemniaki, buraki, seler, dynia, rzodkiew), cebulowe (cebula, czosnek), kapustne (np. kapusta czerwona, biała, kalafior). W diecie warto też znaleźć miejsce dla fasoli, grochu, soczewicy czy ciecierzycy. Zawarty w warzywach błonnik reguluje pracę układu trawiennego i daje poczucie sytości.
Jeśli chodzi o owoce, to warto sięgać po jabłka, gruszki, pomarańcze, kiwi, mandarynki, banany, ananas. Będą świetnym uzupełnieniem zimowego menu.
Zobacz też: W sklepie mijałaś obojętnie? Czas to zmienić. 7 warzyw i owoców, które urozmaicą twoje dania
Suszone owoce
Części z nas kojarzą się przede wszystkim z chłodniejszą porą roku. Często urozmaicają świąteczne wypieki, a w codziennej wersji często dodajemy je do owsianki czy jaglanki. Mowa o suszonych owocach takich jak śliwki, morele czy żurawina. Są bogate w składniki odżywcze, które z pewnością przydadzą się naszemu organizmowi zimą. Suszone owoce to źródło zdrowych cukrów, jak i błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, posiłek z ich dodatkiem syci na dłużej. Nie są one jednak polecane osobom chorującym na cukrzycę czy insulinooporność.
Pełnoziarniste produkty zbożowe
W zimowej diecie nie powinno też zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych. Pieczywo, kasze czy płatki zawierają błonnik pokarmowy, zadbają o mikroflorę jelitową. A ta z kolei wesprze tworzenie i rozwój komórek odpornościowych, dzięki czemu organizm lepiej upora się z infekcją.
Co więcej, produkty bogate w błonnik są mniej kaloryczne, a to pomaga np. w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Oprócz tego zapewniają uczucie sytości - jeśli zjemy śniadanie ze sporą jego zawartością, bardzo możliwe, że w ciągu dnia zjemy nieco mniej.
Zobacz również:
Zasady zimowej diety. Najważniejsze wskazówki
Zimowa dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana. Dzięki temu wzmocnimy organizm, poprawimy działanie układu odpornościowego, jak i poprawimy nasze samopoczucie. Dlatego też tworząc zimowe menu, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów.
Warto zadbać o regularne posiłki. Nie będziesz odczuwać głodu i systematycznie dostarczysz organizmowi potrzebne porcje energii. Chociaż najczęściej mówi się o 4-5 posiłkach w ciągu dnia, najlepiej dopasować rytm jedzenia do swojego stylu życia. Najważniejsze, by nie robić między posiłkami zbyt długich przerw. W diecie należy przede wszystkim unikaj żywności wysoko przetworzonej, w tym oczywiście słodyczy.
Posiłki powinny być przede wszystkim różnorodne i zawierać wartościowe źródła tłuszczów, białka i węglowodanów. Dobrze też, by w menu zimowym zwiększyła się liczba ciepłych dań. Bo dzięki urozmaiconej diecie unikniesz podjadania między posiłkami i wieczorem.
Nie zapominaj też o odpowiedniej zawartości płynów. Pij regularnie wodę, ale do jadłospisu warto włączyć też gorące zupy np. krem z cukinii czy dyni, jak i rozgrzewające herbaty zimowe (unikaj jednak dodatku cukru i słodkich syropów).
Zobacz też: