Zerwij z tradycją i śmiało syp do rosołu. Kolor i smak bulionu to mistrzostwo

Tradycyjny rosół rozgrzewa i pobudza apetyt na drugie danie
Tradycyjny rosół rozgrzewa i pobudza apetyt na drugie danie123RF/PICSEL

Z jakiego mięsa ugotować dobry rosół?

Tajniki gotowania rosołu. Ustępstwa są dozwolone

Mięso do rosołu powinno być zalane zimną wodą, ale warto pokusić się o upieczenie składników
Mięso do rosołu powinno być zalane zimną wodą, ale warto pokusić się o upieczenie składników123RF/PICSEL

Idealne dodatki do rosołu? Kostka będzie zbędna

Idealny rosół? Nie musisz korzystać z kostek rosołowych
Idealny rosół? Nie musisz korzystać z kostek rosołowych123RF/PICSEL
  • Lubczyk - popularne zioło, które w rodzimej kuchni znane jest od lat. To nie tylko składnik zup, ale naturalny afrodyzjak i surowiec, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Suszone albo świeże ziele warto dodać pod sam koniec gotowania i nie warto z ilością oszczędzać, ponieważ rosół będzie miał świeży i nieco korzenny aromat.
  • Bluszczyk kurdybanek - roślina, obok której rzadko przechodzimy obojętnie. Może i jest pospolita, ale przykuwa uwagę drobnymi, fioletowymi kwiatkami. Co prawda najlepiej zbierać bluszczyk kurdybanek w maju, ale można go zasuszyć i dodawać do zup wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością, wystarczy dodać trochę, a rosół zyska nieco gorzkawy, ale ziołowo-korzenny aromat.
  • Kozieradka - zioło do zadań specjalnych. Co prawda, często nadaje się do przygotowania dań kuchni azjatyckiej, ponieważ przypomina nieco połączenie imbiru i curry. Jeśli mamy pod ręką świeżą kozieradkę, można dodać ją w całości, ale przed podaniem rosołu trzeba ją wyciągnąć.
  • Czosnek niedźwiedzi - jeśli nie przepadamy za zwykłym czosnkiem, to czosnek niedźwiedzi może nadać przyjemnego, lekko pikantnego posmaku i równoważyć słodycz rosołu. Kiedy jest sezon na to zioło, warto dodać je do zupy pod koniec gotowania.
  • Pomidor - rosół plus pomidor? Połączenie to wcale nie musi oznaczać gotowanie pomidorówki. Wystarczy pokroić pomidora na ćwiartki i dodać do rosołu pod koniec gotowania. Co prawda, nie będzie smakowo dominował w zupie, ale dwa fakty są pewne. Rosół dzięki pomidorowi uzyska lepszy, głębszy kolor oraz stanie się klarowny. 
"Ewa gotuje": Krem z brukselkiPolsat