Zrób z niej kotlety albo dodaj do mięsa. Jelita i mózg będą w niebie
Kiedyś była uznawana za produkt drugiej kategorii albo pokarm dla biedoty. Na szczęście kasza pęczak, bo o niej mowa, wróciła do łask, ale daleko jej do dużej popularności. Szkoda, bo jest nie tylko wspaniałą alternatywą dla ziemniaków, ale także oferuje wiele dla naszego zdrowia. Jeśli mamy dylemat, co podać do kotletów, to poczciwy pęczak będzie nie tylko godnym zastępcą, a nasze jelita i mózg z pewnością nam podziękują.
Czym jest kasza pęczak?
Nikogo nie dziwi już obecność kaszy pęczak na sklepowych półkach, ale część osób może się zastanawiać, czym ona dokładnie jest. Okazuje się, że należy do rodziny kasz jęczmiennych: ziarna są pozbawione całkowicie łusek, natomiast wnętrze jest w niezmienionej formie. Okazuje się, że jest najmniej przetworzona ze wszystkich swoich kuzynek i równocześnie cechuje się największą ilością błonnika pokarmowego oraz białka. Oczywiście, kasza pęczak ma o wiele więcej cennych substancji, które powinny nas zainteresować, ponieważ wpływają korzystnie na nasze ciało. Co więcej, ten produkt jest wdzięczny w przygotowaniu i można go wykorzystać na wiele - czasem nieoczywistych - kulinarnych sposobów.
Co można znaleźć w kaszy pęczak?
Wiadomo już, że kasza pęczak charakteryzuje się obecnością dużej ilości zarówno błonnika pokarmowego, jak i białka: oba te składniki są cenne dla naszego organizmu i warto przemycać je w naszej codziennej diecie. Błonnik pokarmowy jest najlepszą pożywką dla naszych jelit i całego układu pokarmowego. Nie tylko reguluje zachodzące tam procesy, ale także wspiera mikroflorę jelitową odpowiedzialną m.in. za odporność, zapewnia uczucie sytości (co sprzyja odchudzaniu), a także może ograniczyć podnoszenie procesu tzw. złego cholesterolu. Białko z kolei jest katalizatorem dla kluczowych układów w organizmie, budulcem tkanek oraz cennym surowcem energetycznym, z którego powinni korzystać nie tylko sportowcy.
Co jeszcze można znaleźć w kaszy pęczak? Okazuje się, że jej skład może zainteresować wszystkich sceptyków tego poczciwego produktu. Kasza pęczak jest źródłem:
- witamin z grupy B: korzystnie wpływają na cały organizm, ale szczególnie oddziałują na odporność oraz kondycję mózgu i całego układu nerwowego,
- żelaza, cynku, miedzi oraz selenu: zapewniają dobrą kondycję odporności, kości oraz pracy trzustki,
- antyoksydantów: pomagają chronić ciało przed chorobami cywilizacyjnymi oraz przedwczesnym starzeniem, a także pomagają zredukować ilość toksyn.
Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?
Jak na dłoni widać, że kasza pęczak jest po prostu zdrowa, dlatego warto po nią sięgnąć i zastąpić tradycyjne ziemniaki, jeśli chcemy tchnąć nowość w typowe dania obiadowe. Kaszę można serwować ponadto na wiele innych sposobów: wystarczy ją po prostu ugotować, a dostarczy nam interesującego i ciekawego, lekko orzechowego posmaku, który warto wykorzystać do przygotowywania dań. Może być sycącą wkładką do zup, ale także znaczącym składnikiem innych potraw, o czym doskonale wiedzą weganie. Kasza pęczak to produkt, dzięki któremu mogą powstawać placuszki, kotlety oraz pulpety, a w takiej formie dostarczą nam życiodajnego białka oraz innych składników. Kaszę pęczak można także dodawać do sałatek: wystarczy wymieszać ją z oliwą, sałatą oraz ulubionymi warzywami i fit danie mamy na wyciągnięcie ręki, kiedy chcemy schudnąć.