Przepis na kurczaka w sosie a'la marengo. Goście będą zachwyceni

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Duszony kurczak w sosie będzie doskonałym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie
Duszony kurczak w sosie będzie doskonałym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie123RF/PICSEL

Kurczak w sosie a'la marengo - przepis

Składniki

  • 1 kurczak
  • cebule szalotki ok. 200 g
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • pół łyżki masła
  • pół łyżki mąki pszennej
  • szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  1. Kurczaka podzielić na kawałki i oprószyć solą.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, a następnie obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Dodać pokrojone w piórka szalotki, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe.
  3. Zalać wszystko bulionem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  4. W niewielkiej ilości wywaru rozprowadzić pół łyżki masła i mąki - w taki sposób przygotować zasmażkę i dodać do mięsa.
  5. Kawałki mięsa, podając na talerz, polewać sosem. Kurczaka można podawać z ziemniakami lub grzankami i jajkami sadzonymi.
Kapsułka wiedzy
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?