Alfabet zdrowia
Krążą mity, że zdrowe odżywianie wymaga wysokich nakładów. Czy aby na pewno? Poniżej zestawienie produktów, które nie tylko pomogą nam w mądrym odżywieniu ciała, ale też nie zrujnują domowego budżetu.
Agrest
Wartości odżywcze: witamina C, A, E, B6, kwas foliowy, luteina, błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk oraz sód.
Korzyści dla zdrowia: agrest wspiera pracę oczu, metabolizm, odporność, opóźnia procesy starzenia komórek, działa moczopędnie i odkwaszająco, jest niskokaloryczny, korzystnie wpływa na pracę systemu nerwowego.
Buraki czerwone
Wartości odżywcze: witamina C, witaminy z grupy B, błonnik, żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, karoten, bioflawonoidy, kwas foliowy.
Korzyści dla zdrowia: profilaktyka chorób nowotworowych i przeciwwirusowa, normalizacja poziomu ciśnienia tętniczego krwi, rekomendowane dla osób borykających się z anemią, niwelują zgagę, pomagają uporać się z zaparciami, poprawiają pamięć i koncentrację, pomagają oczyścić organizm z toksyn.
Cebula
Wartości odżywcze: witaminy: C, E, H, PP i K, witaminy z grupy B; składniki mineralne: cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód.
Korzyści dla zdrowia: wsparcie przy infekcjach górnych dróg oddechowych, wzmocnienie odporności, profilaktyka chorób nowotworowych, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cholesterolu, zapobiega zakrzepom, przeciwdziała zaparciom, działa grzybobójczo.
Dynia
Wartości odżywcze: witamina K, C i E, beta-karoten, błonnik, witaminy z grupy B, wapń, magnez, przeciwutleniacze.
Korzyści dla zdrowia: profilaktyka chorób nowotworowych, zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej, miażdżycy, nadciśnieniu, reguluje aktywności insuliny oraz likwidacja pasożytów jelitowych.
Endywia
Wartości odżywcze: witamina C, prowitamina A, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń i żelazo.
Korzyści dla zdrowia: regulacja procesów trawiennych, silne działanie przeciwutleniające, korzystny wpływ na układ nerwowy.
Grzyby
Wartości odżywcze: białko, błonnik, witamina C, witaminy z grupy B, wapń, antyoksydanty, polifenole i selen.
Korzyści dla zdrowia: silne działanie przeciwutleniające, stymulacja układu odpornościowego, profilaktyka rozwoju chorób nowotworowych.
Imbir
Wartości odżywcze: witaminy: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas, sów i cynk.
Korzyści dla zdrowia: usprawnia procesy metaboliczne, wpiera odchudzanie, niweluje mdłości, zmniejsza agregację płytek krwi, łagodzi bóle miesiączkowe, pomaga uporać się z przeziębieniem, leczy migreny, poprawia krążenie krwi i ukrwienie mózgu, więc wpływa korzystnie na koncentrację, działa przeciwobrzękowo.
Jaja
Wartości odżywcze: pakiet witamin z grupy B, witaminy D, A, białko, selen, jod, fosfor.
Korzyści dla zdrowia: jaja są źródłem wszystkich niezbędnych aminokwasów, dobrze wpływają na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, pracę mózgu oraz wzrok.
Kapusta
Wartości odżywcze: witaminy: C, E, K, P, witaminy z grupy B oraz magnez, wapń, potas i siarka.
Korzyści dla zdrowia: działanie przeciwzapalne, pomocna w leczeniu choroby wrzodowej i anemii, wpływa na dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci.
Lubczyk
Wartości odżywcze: witamina C, witaminy z grupy B, fitosterole, antyoksydanty.
Korzyści dla zdrowia: reguluje procesy trawienne, działa moczopędnie, wspiera pracę serca i układu krążenia, wzmacnia odporność.
Marchew
Wartości odżywcze: prowitamina A, witaminy: K, C, B6; biotyna, błonnik, potas, mangan.
Korzyści dla zdrowia: cenne źródło antyoksydantów, profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych, korzystny wpływ na narząd wzroku, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ immunologiczny, usuwa wolne rodniki i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.
Orzechy włoskie
Wartości odżywcze: kwasy tłuszczowe omega 3, miedź, mangan, witaminy z grupy B, witamina E.
Korzyści dla zdrowia: wspierają pracę serca i mózgu, obniżają poziom cholesterolu, spowalniają starzenie się komórek, działają przeciwzapalne i, zjadane w rozsądnej ilości, sprzyjają redukcji wagi.
Pomidory
Wartości odżywcze: witamina A, E, C, z grupy B, potas, mangan, fosfor, luteina, zeaksantyna, flawonoidy, glikozydy, kwas linolowy.
Korzyści dla zdrowia: pomocne w redukcji wagi, korzystne dla diabetyków, skuteczne w walce z zaparciami, pomocne przy dnie, chorobach serca i nerek, zmniejszają stres, koją nerwy, wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Rzodkiewka
Wartości odżywcze: witamina C, wapń, siarka, żelazo, potas i magnez.
Korzyści dla zdrowia: stymuluje porost włosów, rekomendowana przy anemii, korzystna dla wątroby i pęcherzyka żółciowego, likwiduje stany zapalne, hamuje powstawanie kamieni żółciowych i pomaga przy uporczywym kaszlu.
Soczewica
Wartości odżywcze: witaminy z grupy B, białko, fosfor, żelazo, cynk.
Korzyści dla zdrowia: zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, dostarcza dużo energii.
Ewa Koza, mamsmak.com