Reklama

Babcine rarytasy: Dlaczego są tak zdrowe?

Kuchnia włoska i grecka na dobre zagościły w naszych domach, coraz chętniej przygotowujemy też specjały azjatyckie, a nawet afrykańskie. Mimo to wciąż sięgamy pamięcią do tradycyjnych potraw, gotowanych przez nasze mamy i babcie. Domowy rosół z kury, wątróbka, drobiowa galaretka czy żurek nie tylko kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, ale są też korzystne dla naszego organizmu. W czym tkwi ich zdrowotny sekret? Które tradycyjne potrawy powinny na nowo zagościć na naszych stołach?

Rosół

Ta najpopularniejsza polska zupa do dziś króluje na naszych stołach. Rosół jest polecany osobom osłabionym i przeziębionym – szybko rozgrzewa, dostarcza wartościowych składników odżywczych, jest sycący, ale wbrew pozorom nie tuczy. Jego właściwości doceniają zarówno dietetycy, jak i lekarze. Japońscy naukowcy potwierdzili, że rosół obniża ciśnienie – kolagen występujący w drobiowych nóżkach zapobiega zwężaniu tętnic. Bulion na bazie warzyw i przypraw dostarcza z kolei do organizmu wielu cennych składników odżywczych, które pobudzają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami.

Reklama

Zupa szczawiowa

Szczaw od dawna jest wykorzystywany w ziołolecznictwie, a zupa na jego bazie jest smaczna i lekkostrawna. Posiada też właściwości lecznicze – działa kojąco na układ pokarmowy, zwalcza biegunkę i poprawia apetyt. Szczaw ma też działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Napary na bazie tego zioła wykorzystywano jako lek na kaszel i infekcje górnych dróg oddechowych.

Kiszona kapusta

Surówka z kiszonej kapusty była częstym dodatkiem do obiadów. Nic dziwnego – jest naturalnym antybiotykiem regulującym pracę układu trawiennego. Zawiera bardzo dużo witaminy C, który poprawia odporność, a występujący w niej kwas mlekowy oczyszcza przewód pokarmowy z gnilnych bakterii, jednocześnie zapewniając warunki do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych. Kiszona kapusta jest też bogatym źródłem wapnia i potasu, który wspiera układ sercowo-naczyniowy.

Wątróbka

Drobiowa wątróbka to rarytas, który uporczywie był przyrządzany dzieciom jako niezwykle zdrowy i odżywczy przysmak, często w wersji duszonej, w sosie i z cebulką. Mimo że najmłodsi często nie przepadają za wątróbką, warto się do niej przekonać, bo jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera duże ilości witaminy A, która wspiera narząd wzroku, zapobiega kurzej ślepocie i innym chorobom oczu. Z kolei występujące w podrobach witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, pomagają zwalczyć stres, a nawet przyspieszają metabolizm. Wątróbka jest też bogata w żelazo, które pozwala zapobiegać i leczyć anemię, a także niezbędny dla przyszłych mam kwas foliowy.

Żurek

Staropolska zupa przyrządzana na zakwasie z mąki żytniej lub chleba gościła na naszych stołach nie tylko w trakcie Wielkanocy. I słusznie, ponieważ żurek jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. To właśnie zakwas jest źródłem cennego białka oraz wielu witamin i minerałów. Stymuluje pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową organizmu, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a także ułatwia przyswajanie wapnia i łagodzi objawy chorób układu pokarmowego oraz trawiennego. Dodawane do żurku jajka także są zdrowe – dostarczają cennych białek i tłuszczów, witamin A, D, E oraz z grupy B, a także magnezu, żelaza i sodu.

Drobiowa galaretka

Galaretka drobiowa to przystawka, która od lat króluje na polskich stołach. Wbrew pozorom jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Kolagen zawarty w kurzych nóżkach oraz żelatynie poprawia kondycję stawów, a także skóry (zapobiega powstawaniu zmarszczek), włosów i paznokci. Chroni też przed osteoporozą. Dodawane do galarety warzywa i przyprawy są bogate w witaminy i minerały, dzięki czemu przekąska dostarcza zbilansowanych składników odżywczych. Żelatyna przyspiesza z kolei metabolizm i poprawia trawienie.

Barszcz czerwony

Tradycyjny czerwony barszcz z uszkami to jedna z wigilijnych potraw. Na co dzień w wersji zabielanej jest podawany z ziemniakami. W obu przypadkach zupa dostarcza wielu ważnych składników odżywczych. Gotuje się ją z buraków i innych warzyw, czasem też grzybów. Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza właśnie burakom, które są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz mangan. Zawierają one także antyoksydanty, które chronią komórki przed starzeniem się i nowotworami. Z kolei występujące w nich azotany obniżają ciśnienie krwi i chronią przed chorobami układu krążenia. Spożywanie barszczu z buraków zmniejsza też ryzyko cukrzycy. Zakwas buraczany dostarcza także cennych bakterii, które poprawiają pracę jelit i funkcjonowanie całego układu pokarmowego.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wątróbka drobiowa | barszcz czerwony z buraków
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy