Bomba witaminowa ukryta pod skorupką. Nie ma zdrowszej przekąski

Łukasz Piątek

Oprac.: Łukasz Piątek

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
41
Udostępnij

Lubimy przekąszać, podjadać i chrupać. Niestety w wielu przypadkach sięgamy wówczas za produkty niezdrowe i wysokokaloryczne, co może odbić się na wzroście masy ciała. Wystarczy jednak odrobina chęci, by w przypływie niewielkiego głodu i tzw. zachcianki, zajadać się pysznym, naturalnym i zdrowym smakołykiem. Mowa, rzecz jasna, o orzechach włoskich.

Orzechy to produkt wysokokaloryczny, ale ich mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie
Orzechy to produkt wysokokaloryczny, ale ich mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie 123RF/PICSEL

Orzechy włoskie - właściwości odżywcze

Orzechy włoskie są jednym z najzdrowszych, naturalnych produktów na świecie. Są źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Spożywanie trzech orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.

Orzech włoski zawiera w sobie:

  • aminokwasy
  • witaminy z grupy B
  • minerały - w szczególności: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod

Orzechy włoskie działają prozdrowotnie na układ krążenia

Z uwagi na zawarte w orzechach włoskich wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne - doskonale usprawniają pracę układu krążenia, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu. Ponadto wykazują działanie przeciwzapalne, rozszerzają naczynia krwionośne oraz zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów.

Orzechy włoskie doskonale działają na układ krążenia
Orzechy włoskie doskonale działają na układ krążenia123RF/PICSEL

Orzechy włoskie na dolegliwości żołądkowe

Orzechy włoskie posiadają bardzo silne właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i przeciwzapalne, dlatego mogą łagodzić skutki zatrucia pokarmowego. Ponadto jedzenie orzechów włoskich przyczynia się do poprawy składu mikroflory przewodu pokarmowego.

Orzechy włoskie poprawiają pracę mózgu

Zawartość  orzechach włoskich antyoksydanty, kwasy omega-3, witamina E i foliany zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji, wpływają na poprawę pamięci i utrzymanie na wysokim poziomie funkcji poznawczych - zwłaszcza u osób starszych oraz wspierają procesy myślowe i hamują procesy starzenia.

Orzechy są jednym z nielicznych roślinnych źródeł kwasów omega-3
Orzechy są jednym z nielicznych roślinnych źródeł kwasów omega-3123RF/PICSEL

Orzechy włoskie posiadają właściwości antynowotworowe

Regularne spożywanie orzechów włoskich sprzyja zwalczaniu wolnych rodników i obniża ryzyko zachorowania na raka. Wiele badań naukowych wskazuje, że spożywanie orzechów włoskich ma wymierny wpływ na obniżenie ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców
      Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      23
      Super
      relevant
      10
      Hahaha
      haha
      5
      Szok
      shock
      1
      Smutny
      sad
      1
      Zły
      angry
      1
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      41
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na