Które orzechy są najzdrowsze? Oto wyjątkowa piątka!
Orzechy znane są ze swoich wyjątkowych właściwości i pozytywnego wpływu na organizm człowieka. To bogate źródło białka, błonnika, przeciwutleniaczy i żelaza, cenne szczególnie dla osób będących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Które z nich są najzdrowsze?
Dietetycy przekonują, że orzechy powinny być stałym punktem jadłospisu każdego z nas. Trudno przecenić ich pozytywny wpływ na organizm, większość nie przejdzie również obojętnie obok ich smakowych walorów. By w pełni wykorzystać drogocenne właściwości orzechów, warto wiedzieć, które z nich są najzdrowsze. Oto najmocniejsza piątka!
Migdały, nazywane "królami wśród orzechów" są prawdziwą kopalnią składników odżywczych. W jednej garści tych orzechów znajduje się aż 6 gram białka, błonnik i niezbędne nam zdrowe tłuszcze. Choć migdały są dość kaloryczne, to z powodzeniem mogą się nimi zajadać osoby z cukrzycą - charakteryzuje je wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych i niska zawartość węglowodanów.
Migdały są bogate w witaminę E, mangan, magnez, wapń, witaminę B2 i przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko nowotworów.
Nie mniej wartości odżywczych mają inne, pyszne orzechy - popularne nerkowce. Garść orzechów nerkowca zawiera 5,1 gram białka i sporo cennych tłuszczów, w przeciwieństwie jednak do innych, mają one mało błonnika.
Nerkowce biją za to na głowę inne orzechy, gdy przyjrzymy się im pod kątem zawartości cennych składników takich jak witamina E, K, B6, ale także cynku, magnezu, miedzi, żelaza czy selenu. Orzechy zawierają także cenną luteinę, która zapobiega uszkodzeniom plamki ocznej.
Doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, białka i błonnika są także orzechy włoskie. Miedź, mangan, biotyna czy witamina B6 to kolejne cenne składniki tej przegryzki.
Orzechy włoskie mają bardzo dobry wpływ na serce, układ krążenia i mózg.
Nie mniej zdrowe, choć mało znane są drobne orzeszki piniowe. Są one bogatym źródłem witaminy K, która hamuje rozwój nowotworów i chroni przed osteoporozą. W orzechach nie brakuje również niacyny i cynku, a w medycynie alternatywnej używane są do leczenia suchego kaszlu i zaparć.
Naszą wielką piątkę zamykają orzechy brazylijskie, które słyną z bardzo wysokiego poziomu selenu. Ten cenny minerał, wzmacniający układ odpornościowy, pomaga obniżyć cukier, więc z powodzeniem mogą go stosować pacjenci walczący z cukrzycą.
Orzechy brazylijskie to także cenne źródło wapnia, żelaza, magnezu i witaminy B6.
***
Zobacz również:
Jabłka: Które odmiany są najzdrowsze?