Czarnuszka to naturalny „odgrzybiacz”. Wystarczy łyżeczka dziennie
Czarnuszkę można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale uzupełnia smak sałatki. Dobrze komponuje się z innymi przyprawami w sosach i dressingach. Niektórzy wykorzystują ją także jako posypkę podczas tworzenia słonych wypieków. Czarnuszka jest smaczna, ale także bardzo zdrowa. Wystarczy łyżka dziennie, by zobaczyć spektakularne efekty.
Czarnuszka nazywana jest także "czarnym kminkiem". Przypisuje się jej działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne i antybakteryjne. Prozdrowotne właściwości tych małych, czarnych nasionek dobrze znane były już w starożytnym Egipcie. Olej z czarnuszki był jednym z ulubionych produktów faraonów - miał zapewnić im młody wygląd i dobre zdrowie przez długie lata.
Czarnuszka jest źródłem wielu witamin, mikro- i makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te niepozorne i niewielkie nasiona mają dużą moc. Czarnuszka zawiera dobroczynne związki. Między innymi: alkaloidy oraz flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne i pomagają w leczeniu chorób takich jak cukrzyca i miażdżyca. Z kolei zawarta w nasionach biotyna wspomaga kondycję skóry i włosów.
Czarnuszka zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy: A, F i E. Ta ostatnia nazywana jest także witaminą młodości - korzystnie wpływa na stan skóry, nawilżając ją od środka.
Jest również doskonałym źródłem pierwiastków:
- selenu,
- cynku,
- miedzi,
- potasu,
- żelaza.
Sprawdź: Te badania od 1 lipca możesz wykonać w ramach NFZ. Oto lista
Niezwykle bogata w witaminy i pierwiastki czarnuszka działa dobroczynnie na organizm. Już łyżeczka tej popularnej przyprawy dziennie potrafi podreperować nasze zdrowie. Czarnuszka zawiera substancje, które skutecznie obniżają w organizmie poziom "złego" cholesterolu LDL. Dlatego właśnie polecana jest osobom, które chcą unormować wspomniany parametr. Jej regularne spożywanie zdecydowanie zmniejsza ryzyko wielu chorób, między innymi: zawału serca i udaru mózgu.
Czarnuszka zbawiennie działa także na układ pokarmowy. Pomaga rozprawić się z wszelkimi pasożytami, a także bakteriami. Jest naturalnym "odgrzybiaczem". Minimalizuje rozrost drożdżaków Candida Albicans, które w nadmiarze wywołują w organizmie stan chorobowy, powodujący szereg nieprzyjemnych i uporczywych objawów.
Regularne spożywanie czarnuszki pomaga również "podreperować" układ odpornościowy. Ta przyprawa znacząco wzmacnia organizm. Polecana jest wśród pacjentów cierpiących na choroby autoimmunologiczne.
Zobacz również: Nie potrafiła policzyć owiec przed snem. Diagnoza była zaskakująca