Reklama

Reklama

Czarnuszka to naturalny „odgrzybiacz”. Wystarczy łyżeczka dziennie

Czarnuszkę można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale uzupełnia smak sałatki. Dobrze komponuje się z innymi przyprawami w sosach i dressingach. Niektórzy wykorzystują ją także jako posypkę podczas tworzenia słonych wypieków. Czarnuszka jest smaczna, ale także bardzo zdrowa. Wystarczy łyżka dziennie, by zobaczyć spektakularne efekty.

Czarnuszka: małe nasiona o wielkiej mocy

Czarnuszka nazywana jest także "czarnym kminkiem". Przypisuje się jej działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne i antybakteryjne. Prozdrowotne właściwości tych małych, czarnych nasionek dobrze znane były już w starożytnym Egipcie. Olej z czarnuszki  był jednym z ulubionych produktów faraonów - miał zapewnić im młody wygląd i dobre zdrowie przez długie lata.

Czarnuszka jest źródłem wielu witamin, mikro- i makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te niepozorne i niewielkie nasiona mają dużą  moc.  Czarnuszka zawiera dobroczynne związki. Między innymi: alkaloidy oraz flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne i pomagają w leczeniu chorób takich jak cukrzyca i miażdżyca. Z kolei zawarta w nasionach biotyna wspomaga kondycję skóry i włosów.

Reklama

Czarnuszka zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy: A, F i E. Ta  ostatnia nazywana jest także witaminą młodości - korzystnie wpływa na stan skóry, nawilżając ją od środka. 

Jest również doskonałym źródłem pierwiastków: 

  • selenu,
  • cynku,
  • miedzi,
  • potasu,
  • żelaza.

Sprawdź: Te badania od 1 lipca możesz wykonać w ramach NFZ. Oto lista

Czarnuszka: Jak działa?

Niezwykle bogata w witaminy i pierwiastki czarnuszka działa dobroczynnie na organizm. Już łyżeczka tej popularnej przyprawy dziennie potrafi podreperować nasze zdrowie. Czarnuszka zawiera substancje, które skutecznie obniżają w organizmie poziom "złego" cholesterolu LDL. Dlatego właśnie polecana jest osobom, które chcą unormować wspomniany parametr. Jej regularne spożywanie zdecydowanie zmniejsza ryzyko wielu chorób, między innymi: zawału serca i udaru mózgu.

Czarnuszka zbawiennie działa także na układ pokarmowy. Pomaga rozprawić się z wszelkimi pasożytami, a także bakteriami. Jest naturalnym "odgrzybiaczem". Minimalizuje rozrost drożdżaków Candida Albicans, które w nadmiarze wywołują w organizmie stan chorobowy, powodujący szereg nieprzyjemnych i uporczywych objawów.

Regularne spożywanie czarnuszki pomaga również "podreperować" układ odpornościowy. Ta przyprawa znacząco wzmacnia organizm. Polecana jest wśród pacjentów cierpiących na choroby autoimmunologiczne.

Zobacz również: Nie potrafiła policzyć owiec przed snem. Diagnoza była zaskakująca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czarnuszka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy