Czytaj składy produktów. Jeden dodatek do żywności szkodzi zdrowiu
Naukowcy odkryli, że karboksymetyloceluloza, popularny dodatek do żywności jest niebezpieczna dla naszego organizmu. Wcześniej uważano, że nie szkodzi, bo nie wchłania się. Co mówią na ten temat najnowsze badania?

Czym jest karboksymetyloceluloza?
Karboksymetyloceluloza (CMC) to syntetyczny związek, który zalicza się do grupy emulgatorów. One z kolei są stosowane jak dodatek do żywności, aby poprawiać teksturę produktów i zwiększać ich trwałość. Do tej pory uważano, że substancja ta jest bezpieczna dla naszego zdrowia, gdyż jest w całości wydalana z organizmu.
Co mówią badania naukowe o CMC?
Zobacz również:
- Pracujesz dużo przy komputerze? Jedz to tanie warzywo, uratuje twój wzrok
- Nigdy nie siadaj tak w samolocie. Ekspert przestrzega przed konsekwencjami
- Każdy senior powinien zjadać garść dziennie. Obniżą ciśnienie i zły cholesterol
- Masz ponad 50 lat? Wyjście na spacer może być najlepszym prezentem dla twojego mózgu
Teraz jednak przeprowadzono badania, które wykazały, że karboksymetyloceluloza zmienia skład bakterii zasiedlających okrężnicę. Niektóre gatunki zostały przez nią zredukowane do bardzo niskiego poziomu.
Dodatkowo, naukowcy odkryli, że kał osób spożywających CMC zawiera mniej korzystnych metabolitów, które utrzymują okrężnicę w zdrowiu.Przed i po eksperymencie u jego uczestników wykonano także kolonoskopię. Wykazała ona, że karboksymetyloceluloza powoduje wnikanie bakterii jelitowych do śluzu, a to z kolei może doprowadzić do nieswoistych zapaleń jelit i cukrzycy typu 2.
Gdzie występuje karboksymetyloceluloza?
CMC jest najczęściej stosowana w takich produktach, jak:
- Wyroby cukiernicze (np. ciasteczka)
- Napoje owocowe
- Napoje kakaowe i czekoladowe w proszku
- Gumy do żucia
- Produkty piekarnicze (np. wrapy, spody do pizzy, tortilla, bułki do hamburgerów)
- Lody
- Mleczko kokosowe
- Syropy owocowe
- Zupy instant
- Sosy w proszku
Naukowcy podsumowali eksperyment w następujący sposób:
Nasz eksperyment z pewnością obala argument, że jeśli coś się wydala, to jest dla nas bezpieczne i nie trzeba tego badać - podsumowują. - I nie chodzi tu wyłącznie o karboksymetylocelulozę, ale o wszelkie dodatki do żywności, które powinny w końcu zostać dokładnie przetestowane na ludziach
Zobacz więcej:Azotyn sodu - wyjątkowo szkodliwy konserwantGlutaminian sodu. Dlaczego powinnaś przestać go stosować?