Czytaj składy produktów. Jeden dodatek do żywności szkodzi zdrowiu

CMC producenci dodają m.in. do czekoladowych napojów w proszku
CMC producenci dodają m.in. do czekoladowych napojów w proszku123RF/PICSEL

Czym jest karboksymetyloceluloza?

Co mówią badania naukowe o CMC?

Gdzie występuje karboksymetyloceluloza?

  • Wyroby cukiernicze (np. ciasteczka)
  • Napoje owocowe
  • Napoje kakaowe i czekoladowe w proszku
  • Gumy do żucia
  • Produkty piekarnicze (np. wrapy, spody do pizzy, tortilla, bułki do hamburgerów)
  • Lody
  • Mleczko kokosowe
  • Syropy owocowe
  • Zupy instant
  • Sosy w proszku
Nasz eksperyment z pewnością obala argument, że jeśli coś się wydala, to jest dla nas bezpieczne i nie trzeba tego badać - podsumowują. - I nie chodzi tu wyłącznie o karboksymetylocelulozę, ale o wszelkie dodatki do żywności, które powinny w końcu zostać dokładnie przetestowane na ludziach
"Na zdrowie": Figi są nie tylko przysmakiem. Dostarczają cennych składnikówPOLSAT GOInteria.tv
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?