Dieta i samopoczucie
Rozdrażnienie i przemęczenie mogą brać się niekiedy ze złych nawyków żywieniowych. Warto pamiętać, że nasze samopoczucie i nastrój w dużej mierze zależą od tego, co spożywamy. Dlatego aby poprawić sobie humor, czasem wystarczy po prostu zmienić dietę. Jak powinna wyglądać "dieta na polepszenie nastroju"?
Taka dieta jest prostsza w realizacji, niż się wydaje. Przede wszystkim należy odpowiednio rozłożyć posiłki w czasie. Szybkie śniadanie i duży obiad (lub częściej kolacja, obiado-kolacja) jako jedyne jedzenie w ciągu dnia nie są dobrym wyjściem. Powinniśmy spożywać niezbyt duże porcje około pięciu razy dziennie. W ten sposób unikniemy napadów "wilczego apetytu", organizm łatwiej i prędzej strawi pokarm, a głód nie będzie dokuczał oraz nie wywoła rozdrażnienia.
- Właściwa dieta ma zaskakująco pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, lecz także psychiczne - tłumaczy Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, dietetyk Sante. - Rozsądny sposób odżywiania sprawi, że poczujemy się lżej i radośniej. Nie będą nas również dręczyły problemy żołądkowe i wyrzuty sumienia, które zwykle pojawiają się, gdy zjemy solidną porcję ciężkostrawnej potrawy. Tak więc odpowiednie odżywianie ma wpływ nie tylko, na nasze zdrowie, lecz także na samopoczucie i nastrój.
Ważne jest nie tylko to, ile razy dziennie i w jakich ilościach spożywamy posiłki, lecz także, co się na nie składa. Należy znacznie ograniczyć ilość tłuszczu w potrawach, gdyż podwyższa on stężenie cholesterolu we krwi i jest wolniej trawiony. Najlepiej wzbogacić dietę o ryby we wszelkiej postaci, niskotłuszczowy nabiał, owoce w umiarkowanych ilościach oraz warzywa, które dostarczają organizmowi witamin i składników mineralnych.
Bardzo wartościowe są również produkty zbożowe, takie jak: otręby owsiane, nasiona, orzechy czy kiełki. Dostarczają witaminy B oraz magnezu, które wpływają kojąco na układ nerwowy. Poza tym otręby zawierają duże ilości błonnika, który m.in. obniża stężenie cholesterolu we krwi i wydłuża proces metabolizmu, dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się dłużej, a głód nie doskwiera, co wpływa na dobre samopoczucie.
Ponadto istotne jest wypijanie przynajmniej 2 litrów płynów dziennie. Lepiej odstawić na bok gazowane napoje, pić mniej kawy i herbaty, a więcej wody mineralnej oraz niedosładzanych soków z warzyw i owoców. Woda usprawnia trawienie. Z kolei witaminy i składniki mineralne zawarte w sokach dodają energii, tak potrzebnej do pracy i nauki. Skutkuje to także uczuciem zadowolenia, ponieważ - jak wiadomo - ospałość i zmęczenie nie mają nic wspólnego z radosnym nastrojem.
Jeżeli do zdrowej diety dołączymy ćwiczenia fizyczne, możemy być pewni, że dobry humor będzie nam towarzyszył przez cały dzień. Sport daje ogromny zastrzyk energii i jednocześnie odpręża. Systematyczny trening obok jadłospisu opartego na zdrowej i lekkiej żywności są kluczowe dla osiągnięcia dobrego samopoczucia.
Kalina Samek