Dieta sokowa
Post sokowy możesz stosować przez całą wiosnę, regularnie raz w tygodniu. To bezpieczniejszy wariant niż kuracja kilkudniowa. W ten naturalny sposób szybko uzupełnisz w organizmie brakujące składniki.
Warzywa i owoce trzeba przed wyciśnięciem z nich soku dobrze umyć i obrać ze skórki. Z marchwi oraz pietruszki obcinaj na szerokość centymetra koniec, z którego wyrasta nać. Możesz przygotować zarówno sok jednoskładnikowy, jak i mieszanki z samych jarzyn, owoców lub warzyw i owoców.
W trakcie postu pij dużo herbatek ziołowych np. z pokrzywy i mniszka lekarskiego oraz owocowych np. z dzikiej róży czy aronii, a także wodę niegazowaną. Nie dosładzaj ich. Jeśli soki będą wydawały ci się zbyt esencjonalne, możesz rozcieńczyć je wodą mineralną niegazowaną.
Soki ze świeżych warzyw i owoców są najbogatszym źródłem witamin, składników mineralnych i enzymów. Dostarczają ich w skoncentrowanej dawce, dlatego tak dobrze sprawdzają się w dietach oczyszczających. Wśród warzyw najcenniejsze są marchewka i buraki, które w naturalny sposób oczyszczają organizm z nadmiaru śluzu.
Śniadanie: Tonik wzmacniający: grejpfrut, marchewkę i jabłko bez pestek przepuść przez sokowirówkę.
II Śniadanie i podwieczorek: Napój wzmacniający odporność: 3 marchewki, ząbek czosnku, 2 łodygi selera naciowego, pół pęczka zielonej pietruszki - przepuść przez sokowirówkę.
Obiad: Bulion warzywny przygotowany na włoszczyźnie, doprawiony zamiast soli ziołami np. bazylią, estragonem.
Kolacja: Koktajl oczyszczający: pół plasterka imbiru, mały burak, cztery obrane marchewki, pół selera - przepuść przez sokowirówkę.
Anna Gumowska