Reklama

Dlaczego nie warto rezygnować ze śniadania?

Śniadanie jest posiłkiem, który często jest pomijany. Przede wszystkim dlatego, że nie mamy czasu na jego przygotowanie oraz spokojne skonsumowanie. Często zrzucamy odpowiedzialność na nadmiar obowiązków czy brak czasu rano. Pomijanie go może bardzo negatywnie odbić się na naszej kondycji - nie tylko stajemy się rozkojarzeni i burczy nam w brzuchu, ale przyczyniamy się w ten sposób do powstania groźnych chorób, a także błyskawicznie tyjemy. Ale to tylko część konsekwencji. O tym, dlaczego nie warto rezygnować ze śniadania, przeczytasz poniżej.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia!

Dietetycy przekonują, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Odpowiednio zbilansowane pozwoli dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pomijając śniadanie nie tylko czujemy głód, ale trudniej nam się skupić. Część z nas ogranicza się wyłącznie do wypicia kawy, co znacznie obciąża żołądek. Mała czarna na czczo przyczynia się do refluksu, zaburzenia wchłaniania minerałów i witamin przez układ pokarmowy oraz powoduje odwodnienie.

Dzięki śniadaniu zapobiegniesz nadwadze!

Regularne spożywanie śniadań może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia nadwagi i otyłości. Przede wszystkim dlatego, że to najlepszy sposób na dostarczenie węglowodanów, a także cukrów i innych niezbędnych składników, które w ciągu dnia są metabolizowane. Poza tym osoby, które rezygnują ze śniadania, częściej mają tendencję do podjadania w ciągu dnia albo przyjmują więcej kalorii, np. podczas obiadu. 

Reklama

Ryzykujesz cukrzycą!

Pomijanie śniadań może zwiększyć ryzyko powstawania cukrzycy. Dlaczego? W przypadku podjadania, zwiększa się produkcja insuliny, która błyskawicznie spada. Wtedy organizm dopomina się o kolejną porcję węglowodanów. Po co najczęściej sięgamy w takim wypadku? Po przekąski oraz dania typu fast-food, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Ciągłe wahania produkcji insuliny zaburzają gospodarkę hormonalną oraz przyczyniają się do powstania cukrzycy typu drugiego.

Śniadanie w pracy? Nie dla każdego

Jeśli nie mamy możliwości zjedzenia posiłku w domu, często decydujemy się na zjedzenia go w pracy. Gdy mamy taką możliwość, nie ma przeciwwskazań, aby w przerwie spożyć kanapkę, owsiankę czy jogurt.  Lepiej jednak unikać konsumpcji przy stanowisku, za to wybrać się do pokoju socjalnego. Odrywanie się od posiłku tylko szkodzi układowi trawiennemu. Jedzenie w pośpiechu może powodować dodatkowy stres, a także przyczyniać się do powstawania wrzodów żołądka, wzdęć oraz bólów brzucha czy niestrawności.

Rujnujesz swój układ odpornościowy

Jeśli masz tendencje do pomijania śniadań, możesz narazić na szwank cały układ odpornościowy, którego prawidłowe działanie jest niezbędne, a tym bardziej ważne jest w okresie jesienno-zimowym. To nie tylko pomijanie ważnej dawki witamin, które wspierają układ immunologiczny, ale także przerwa w dostawie węglowodanów, które dają niezbędnej energii organizmowi.

Jedz śniadania, a unikniesz problemów z żołądkiem

Pomijanie śniadań może bardzo zaszkodzić całemu układowi pokarmowemu. Przede wszystkim dlatego, że to właśnie po przebudzeniu żołądek wytwarza najwięcej soków żołądkowych. Brak pokarmu do strawienia sprzyja nie tylko powstawaniu refluksu, ale zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wrzodowej. Pomijanie śniadania może również zaburzyć gospodarkę pH organizmu, zmniejszyć równowagę flory bakteryjnej w jelitach, zahamować metabolizm, a także przyczynić się do powstania stanów zapalnych.

Co jeść na śniadanie, aby czuć się lepiej?

Wbrew obiegowej opinii, nie trzeba poświęcać wiele czasu, aby przygotować zdrowe i pożywne śniadanie. Wystarczy sięgnąć po pełnoziarniste pieczywo posmarowane odrobiną masła, z dodatkiem twarożku, sera lub chudej wędliny. Dobrym pomysłem jest również zjedzenia owsianki, która jest bogactwem błonnika pokarmowego - to dobry sposób na przyspieszenie metabolizmu oraz usunięcie nadmiaru toksyn. Ważne jest również zjadanie jajek - obfitują w białko i aminokwasy, które m.in. wspierają odporność.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | co na śniadanie | zdrowe śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy