GIS wycofuje produkt z polskich sklepów. Wykryto toksyczne zanieczyszczenie
Co jakiś czas GIS, czyli Główny Inspektorat Sanitarny wydaje ostrzeżenie dla konsumentów o wycofaniu jakiegoś produktu z polskich sklepów, a dzieje się to z wielu różnych przyczyn. Tym razem, w trosce o zdrowie społeczeństwa, GIS wycofał ze sklepowych półek kolejny artykuł spożywczy.
GIS, czyli Główny Inspektorat Sanitarny, nadzoruje działania mające na celu dobro i zdrowie obywateli. Zadaniem tej instytucji jest minimalizowanie ryzyka zdarzeń mających zły wpływ na zdrowie konsumentów.
Dlatego za decyzją GIS-u wycofywane są ze sklepów różne produkty spożywcze, które w wyniku badania danej partii produkcyjnej wykazały nieprawidłowości.
W takich produktach mogą pojawić się ciała obce, czy mogą zostać przekroczone dopuszczalne normy spożycia poszczególnych substancji.
Tym razem GIS również powiadomił obywateli o wycofaniu jednego produktu spożywczego, a mowa o słoiku fasolki w sosie BBQ.
Zobacz też: GIS wycofał popularne tabletki na ból gardła. Zawierają toksyczne alkaloidy
Główny Inspektorat Sanitarny podał w oficjalnym ostrzeżeniu dane partii, który nie powinniśmy spożywać:
Produkt: Soul Kitchen BBQ Beans 370g
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 04.11.2024
Kod kreskowy: 4019736012764
Producent: Zwergenwiese Naturkost GmbH
Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Okazało się, że powodem wycofania ze sklepów przez GIS produktu Soul Kitchen BBQ Beans było przekroczenie we wskazanej partii dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.
Zobacz także: Tam nie szukaj ochłody. GIS ostrzega
"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Zwergenwiese Naturkost GmbH wycofaniu kilku partii produktów zawierających oregano, w którym stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych" - poinformował GIS w oficjalnym komunikacie.
Alkaloidy pirolizydynowe to związki chemiczne, wtórne metabolity roślinne, które są produkowane przez rośliny w celu ochrony przed zjedzeniem przez roślinożerców.
Spożycie niewielkiej ich ilości nie jest szkodliwe dla zdrowia człowieka, ale jednak gdy pewien poziom dopuszczalny w produkcji pożywienia zostanie przekroczony, sytuacja może stać się niebezpieczna.
Alkaloidy pirolizydynowe występują w wielu roślinach, dlatego produkty zawierające w sobie chociażby zboża, czy zioła, są także badane pod kątem zawartości tego związku chemicznego.
Alkaloidy pirolizydynowe są toksycznie i genotoksycznie. Badania wykazały, że mogą powodować toksyczność ostrą, aberracje chromosomowe, tworzenie nieprawidłowych wiązań poprzecznych pomiędzy nićmi DNA i wiązań DNA-białko, czy mutagenność.
Badania potwierdziły, że nadmiar alkaloidów pirolizydynowych przyczynia się także do powstawania komórek nowotworowych, nieprawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, czy marskości wątroby.