GIS wycofuje produkt z polskich sklepów. Wykryto toksyczne zanieczyszczenie
Co jakiś czas GIS, czyli Główny Inspektorat Sanitarny wydaje ostrzeżenie dla konsumentów o wycofaniu jakiegoś produktu z polskich sklepów, a dzieje się to z wielu różnych przyczyn. Tym razem, w trosce o zdrowie społeczeństwa, GIS wycofał ze sklepowych półek kolejny artykuł spożywczy.

GIS wycofuje produkt z polskich sklepów. Czym zajmuje się ta instytucja?
GIS, czyli Główny Inspektorat Sanitarny, nadzoruje działania mające na celu dobro i zdrowie obywateli. Zadaniem tej instytucji jest minimalizowanie ryzyka zdarzeń mających zły wpływ na zdrowie konsumentów.
W takich produktach mogą pojawić się ciała obce, czy mogą zostać przekroczone dopuszczalne normy spożycia poszczególnych substancji.
Tym razem GIS również powiadomił obywateli o wycofaniu jednego produktu spożywczego, a mowa o słoiku fasolki w sosie BBQ.
Główny Inspektorat Sanitarny podał w oficjalnym ostrzeżeniu dane partii, który nie powinniśmy spożywać:
Produkt: Soul Kitchen BBQ Beans 370g
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 04.11.2024
Kod kreskowy: 4019736012764
Producent: Zwergenwiese Naturkost GmbH
Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Przyczyna wycofania produktu z polskich sklepów przez GIS. Spożycie może skończyć się tragicznie

Okazało się, że powodem wycofania ze sklepów przez GIS produktu Soul Kitchen BBQ Beans było przekroczenie we wskazanej partii dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.
Zobacz także: Tam nie szukaj ochłody. GIS ostrzega
"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Zwergenwiese Naturkost GmbH wycofaniu kilku partii produktów zawierających oregano, w którym stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych" - poinformował GIS w oficjalnym komunikacie.
Czym grozi spożycie produktu, w którym przekroczono dopuszczalny poziom alkaloidów pirolizydynowych?

Alkaloidy pirolizydynowe to związki chemiczne, wtórne metabolity roślinne, które są produkowane przez rośliny w celu ochrony przed zjedzeniem przez roślinożerców.
Spożycie niewielkiej ich ilości nie jest szkodliwe dla zdrowia człowieka, ale jednak gdy pewien poziom dopuszczalny w produkcji pożywienia zostanie przekroczony, sytuacja może stać się niebezpieczna.
Alkaloidy pirolizydynowe występują w wielu roślinach, dlatego produkty zawierające w sobie chociażby zboża, czy zioła, są także badane pod kątem zawartości tego związku chemicznego.
Alkaloidy pirolizydynowe są toksycznie i genotoksycznie. Badania wykazały, że mogą powodować toksyczność ostrą, aberracje chromosomowe, tworzenie nieprawidłowych wiązań poprzecznych pomiędzy nićmi DNA i wiązań DNA-białko, czy mutagenność.
Badania potwierdziły, że nadmiar alkaloidów pirolizydynowych przyczynia się także do powstawania komórek nowotworowych, nieprawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, czy marskości wątroby.