Reklama

Jak pobudzić jelita do wypróżnienia? Dieta na zaparcia

Problemy z wypróżnianiem to nie tylko kwestia chwilowego dyskomfortu. Długo utrzymujące się zaparcia mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Co zrobić, aby ich uniknąć? Przyjrzeć się trzeba swoim codziennym nawykom, zwłaszcza zawartości talerza. Prezentujemy produkty, które odpowiadają na pytania, co jeść na zatwardzenie i jak pobudzić jelita do prawidłowego działania.

Kiedy mówimy o zaparciach?

Dobry stan jelit i ich prawidłowe funkcjonowanie wpływa zarówno na zdrowie układu pokarmowego, jak i odpornościowego czy nerwowego. Od nich zależy również odpowiedni przebieg procesów metabolicznych, więc nie należy bagatelizować sygnałów alarmowych, które świadczą o zaburzeniach ich pracy.

Rytm wypróżnień wiąże się z wieloma czynnikami i jest kwestią indywidualną. Wpływa na niego dieta, podaż wody, aktywność fizyczna, wiek, ale też stres, a u kobiet nawet etap cyklu menstruacyjnego. Zakłada się jednak, że oddawanie stolca nie powinno występować rzadziej niż trzy razy w tygodniu. O zatwardzeniu świadczy nie tylko zaburzona częstotliwość, ale też:

Reklama
  • wzdęcia i gazy,
  • uczucie ciężkości i dyskomfort w podbrzuszu,
  • brak apetytu,
  • dolegliwości bólowe podczas wypróżniania,
  • twarda i zbita konsystencja stolca.

Sprawdź: Pij na czczo. Poprawi pracę jelit, podkręci metabolizm, obniży ciśnienie

Jak przewlekłe zaparcia wpływają na zdrowie?

Konsekwencje zaparć są bardzo niebezpieczne dla organizmu. Jeśli zbagatelizujemy ten problem i uznamy, że "taka nasza uroda" możemy narazić się na poważne choroby w przyszłości. Trzeba uświadomić sobie, że zalegające w jelitach resztki wpływają na uwalnianie toksyn do krwioobiegu. Poza wzdęciami możemy zacząć borykać się z pogorszeniem stanu cery i wypryskami, a także brzydkim zapachem jamy ustnej.

Z czasem dochodzi także do ciągłego odczuwania zmęczenia, bólów głowy, a przez spadek odporności stajemy się narażeni na liczne infekcje. Do czego jeszcze prowadzą zaparcia? Zwiększa się ryzyko powstawania hemoroidów, choć trzeba pamiętać, że to właśnie one bywają także przyczyną zaparć. Dodatkowo w jelitach może dojść do rozwinięcia stanu zapalnego, nadżerek, a w skrajnych przypadkach nawet do nowotworu jelita grubego.

Dieta przy zaparciach a leki

Dyskomfort, jaki wywołują zaparcia, skłania wiele osób do sięgnięcia na własną rękę po leki, które mają szybko i skutecznie pozbyć się kłopotu. Jeśli problemy z defekacją wracają, niejednokrotnie dochodzi do zwiększania dawki. To błędne koło może prowadzić do uszkodzenia nerwów błony śluzowej jelita, a także zaburzenia wchłaniania witamin i minerałów.

Kurację na zatwardzenia warto więc przeprowadzać pod okiem lekarza. Na co dzień przede wszystkim należy skupić się na skomponowaniu diety na zaparcia, która w naturalny sposób pobudzi jelita do pracy.

Co jeść na zatwardzenie? Tych produktów nie może brakować w menu

By zadbać o zdrowie jelit i uregulowanie rytmu wypróżnień niezbędne jest wprowadzenie diety bogatoresztkowej. Co kryje się pod tą nazwą? Fundamentem jadłospisu powinny być produkty bogate w błonnik pokarmowy. By dieta na zaparcia przyniosła pożądane rezultaty, konieczne jest spożywanie dużej ilości płynów (co najmniej dwóch litrów na dobę) - najlepiej niegazowanej wody mineralnej.

Jak pobudzić jelita? W posiłkach nie powinno brakować:

  • razowego pieczywa,
  • grubych kasz (np. gryczanej i jęczmiennej),
  • siemienia lnianego,
  • otrębów,
  • gotowanych i surowych warzyw,
  • roślin strączkowych,
  • świeżych owoców — bez usuwania skórki,
  • suszonych owoców — zwłaszcza śliwek, daktyli oraz fig,
  • świeżego i zsiadłego mleka,
  • jogurtów, kefirów i maślanek naturalnych,
  • jaj.

W diecie możesz uwzględniać także chude mięsa i wędliny. Gdy masz problemy z jelitami, które objawiają się zaparciami, unikaj z kolei jasnego, pszennego pieczywa, dań mącznych w postaci popularnych w polskiej kuchni klusek, białego ryżu, tłustych mięs i podrobów, smażonych potraw, posiłków typu fast food i słodyczy.

Polecamy:

Zrób samodzielnie miód z mniszka lekarskiego. To zdrowotne remedium na wiele dolegliwości

Szczaw — co warto o nim wiedzieć?

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy