Reklama

Jak przechowywać awokado, by dłużej było świeże?

Wiele osób, które cenią sobie zdrową dietę i chcą ją uzupełnić w odpowiednie składniki, sięga po awokado. Ten owoc jest doskonałym źródłem prozdrowotnych tłuszczów, które występują w nim w bardzo wysokim stężeniu. Jak przechowywać awokado, by długo zachowało swój pozytywny wpływ na nasze zdrowie?


Dlaczego awokado jest zdrowe?

Awokado pochodzi z terenów dzisiejszego Meksyku, a jego pyszny smak nasi przodkowie znali już 7000 lat p.n.e. Ułatwiło to rozprzestrzenianie się tego gatunku na tereny Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej. Wszyscy opiekunowie i hodowcy zwierzaków muszą pamiętać, że owoc awokado jest bardzo trujący dla psów, kotów, koni, bydła, kóz, królików, niektórych ptaków i ryb. Nam za to służy doskonale, będąc źródłem witamin A, C, E, K i H, B1 i B2. Zawiera też kwas foliowy i kwas pantotenowy oraz wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. 

Reklama

Jak przyśpieszyć dojrzewanie awokado?

By awokado szybko dojrzało, warto umieścić je w papierowej torbie w temperaturze pokojowej na kilka dni. W takim opakowaniu wzrośnie stężenie etylenu, który odgrywa rolę w procesie nabierania odpowiedniego smaku i konsystencji przez owoc. Dojrzałe awokado delikatnie ustępuje pod naciskiem palca — w ten sposób najłatwiej poznać, kiedy jest gotowe do konsumpcji.  

Jak przechowywać awokado przekrojone na pół?

By zabezpieczyć połówkę awokado przed utlenieniem i zmianą koloru, należy usunąć pestkę, posmarować wnętrze owocu sokiem z cytryny i zawinąć w folię spożywczą. Później wkładamy je do lodówki. 

Awokado w lodówce?

Gdy awokado w pełni dojrzeje, możemy umieścić je w lodówce. Pamiętajmy jednak, że po kilku dniach może pojawić się na nim pleśń. Dlatego nie ma co zwlekać z konsumpcją. Jeżeli chcemy zamrozić awokado, najpierw należy rozgnieść je do konsystencji purée. Awokado w kawałkach, a tym bardziej w całości źle się mrozi. By zachować kolor, można do takiej pasty dodać łyżkę soku z cytryny na każde dwa owoce. 

Marynowane awokado

Fani niecodziennego peklowania z pewnością chętnie wypróbują sposób na marynowane awokado w słoiku. Najpierw musimy przygotować zalewę. 

W jej skład wchodzi: 

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • ⅓ szklanki cukru 
  • 1 łyżka soli.

Przygotowaną mieszanką zagotować i ostudzić. Następnie zalać pokrojone na plasterki awokado ułożone ciasno w słoiku. Zależnie od gustu można dodać czosnek lub paprykę. Marynowane awokado można przechowywać kilka tygodni w lodówce.

***

Zobacz także:

Ból brzucha. Lokalizacja mówi wiele o stanie zdrowia!

O czym świadczy zmiana koloru moczu?

Zdrowa gorczyca biała


 


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: awokado | przechowywanie żywności
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy