Jak stosować dietę odpowiednią do swojej grupy krwi?
Dla zachowania dobrego zdrowia konieczne jest poznanie swojej grupy krwi i stosowanie odpowiedniej do niej diety. Niektóre grupy krwi mogą wskazywać na skłonność do pewnych chorób, a każdy organizm może inaczej reagować na spożywane pokarmy. Lektyny i węglowodany, wiążąc białko, będą oddziaływać na organizm w różny sposób, w zależności od grupy krwi. W niektórych przypadkach mogą być nawet szkodliwe.
Istnieją 4 podstawowe grupy krwi: A, 0, B i AB.
Osoby z grupą krwi A powinny stosować dietę obfitującą w warzywa (także strączkowe), ziarna i owoce. Powinny też unikać mięsa. Najlepsze dla takich osób będą świeże produkty organiczne. Powinny one pozostać wegetarianami, ponieważ mają wrażliwy układ immunologiczny.
mają uniwersalny układ pokarmowy. Zaleca się, aby często spożywały jajka, mięsa, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu oraz warzywa. Powinny natomiast wykluczyć ze swojego jadłospisu takie produkty jak kukurydza, pszenica, pomidory, kasza gryczana, soczewica, orzeszki ziemne i nasiona sezamu. powinny stosować dietę bogatą w białko. W diecie takiej nie może zabraknąć chudego mięsa, ryb, drobiu i warzyw. Unikać należy za to ziaren, nabiału i fasoli. zaleca się spożywanie tofu, owoców morza, nabiału i zielonych warzyw. Mogą one cierpieć na dolegliwości w postaci zgagi, dlatego też powinny unikać wędzonego mięsa i kofeiny. Zaleca się im natomiast włączenie do diety takich owoców jak arbuz, figi, jabłka i banany.