Jak stosować dietę odpowiednią do swojej grupy krwi?
Dla zachowania dobrego zdrowia konieczne jest poznanie swojej grupy krwi i stosowanie odpowiedniej do niej diety. Niektóre grupy krwi mogą wskazywać na skłonność do pewnych chorób, a każdy organizm może inaczej reagować na spożywane pokarmy. Lektyny i węglowodany, wiążąc białko, będą oddziaływać na organizm w różny sposób, w zależności od grupy krwi. W niektórych przypadkach mogą być nawet szkodliwe.

Składniki
Cztery podstawowe grupy krwi

Istnieją 4 podstawowe grupy krwi: A, 0, B i AB.
Osoby z grupą krwi A powinny stosować dietę obfitującą w warzywa (także strączkowe), ziarna i owoce. Powinny też unikać mięsa. Najlepsze dla takich osób będą świeże produkty organiczne. Powinny one pozostać wegetarianami, ponieważ mają wrażliwy układ immunologiczny.
Składniki
Osoby z grupą krwi B
mają uniwersalny układ pokarmowy. Zaleca się, aby często spożywały jajka, mięsa, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu oraz warzywa. Powinny natomiast wykluczyć ze swojego jadłospisu takie produkty jak kukurydza, pszenica, pomidory, kasza gryczana, soczewica, orzeszki ziemne i nasiona sezamu.

Składniki
Osoby z grupą krwi 0
powinny stosować dietę bogatą w białko. W diecie takiej nie może zabraknąć chudego mięsa, ryb, drobiu i warzyw. Unikać należy za to ziaren, nabiału i fasoli.

Składniki
Osobom z grupą krwi AB
zaleca się spożywanie tofu, owoców morza, nabiału i zielonych warzyw. Mogą one cierpieć na dolegliwości w postaci zgagi, dlatego też powinny unikać wędzonego mięsa i kofeiny. Zaleca się im natomiast włączenie do diety takich owoców jak arbuz, figi, jabłka i banany.
