Jak zwalczyć zaparcia?
Najlepiej wypróżniać się codziennie, a przy wolniejszej przemianie materii – co drugi dzień. Ale kiedy robimy to rzadziej, nieregularnie, stolec jest zbity, twardy i trudno się go pozbyć, wypróbujmy domowe sposoby. Odpowiednia dieta, napary z ziół i prawidłowy styl życia pozwolą nam pozbyć się zaparć na dobre.
Codziennie rano (około godz. 7, kiedy aktywność jelit jest największa), usiądźmy na sedesie choćby na 5 minut. Mięśnie napierają wtedy na jelita i wzrasta ciśnienie w jamie brzusznej, co ułatwia wydalanie niestrawionych resztek.
Pamiętajmy o odpowiedniej diecie i posiłkach zawierających błonnik. Potrzebujemy go 35-40 g na dobę, a dostarczamy 5 razy mniej. Jest on niezbędny dla naszego organizmu. Reguluje trawienie, pobudza jelita i oczyszcza z toksyn.
Często jedzmy więc produkty, które go zawierają: wystarczą 2 kromki razowego chleba, porcja warzyw strączkowych, kapustnych, 2-3 owoce (jabłka, śliwki, np. suszone), kilka orzechów, garść pestek słonecznika, dyni i 10 dag kaszy (np. gryczanej) lub brązowego ryżu. A także kilka łyżek płatków owsianych (np. na wodzie z 2 łyżeczkami zmielonego siemienia lnianego).
Spożywajmy również produkty zawierające pożyteczne bakterie (probiotyczne), które przyspieszają pracę jelit: łyżkę kiszonej kapusty, 1-2 ogórki kiszone, 1 jogurt lub kefir, pół szklanki maślanki, zsiadłego mleka.
Dla prawidłowego trawienia konieczne jest także picie dziennie 1,5-2 l płynów, które rozcieńczają jedzenie. A jeśli mamy problemy z zaparciami, codziennie rano pijmy szklankę wody na czczo np. mineralnej lub ciepłej z łyżeczką miodu.
Na zaparcia pomocne będą też napary z ziół: kruszyny, rzewienia, senesu, cykorii, szakłaka, mniszka, lnu, czarnego bzu, lukrecji, psyllium.
Poza tym trzeba więcej się ruszać. Codzienny 20-minutowy spacer dziarskim krokiem wzmocni nasze mięśnie brzucha, poprawi kondycję jelit i trawienie.