Reklama

Jarmuż: Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Jarmuż to warzywo, które - chyba jak nic innego - stało się synonimem zdrowego odżywiania. Wszystko ze względu na fakt, że jest nie tylko niskokaloryczne, ale także zawiera moc cennych substancji odżywczych. To sprawia, że zalicza się do chlubnej grupy tzw. superfoods. Jeśli do tej pory nie mieliśmy okazji skosztować jarmużu albo przygoda z nim nie zachęciła do częstszego wzięcia go na kulinarny warsztat, warto dać mu szansę. Podpowiemy, dlaczego warzywo jest takie cenne, ale także udzielimy praktycznych wskazówek, by wypróbować kruche liście w innej odsłonie, czyli jak zrobić chipsy z jarmużu!

Jarmuż: Czym jest?

Jarmuż to jedno z tych warzyw, które znane jest ludzkości od kilkuset lat, ale przez ostatnie stulecie wspominano o nim rzadko. Jednak od kilku lat widać trend powrotu na nasze stoły, więc zdążył się wkupić w nasze łaski. A czym jest jarmuż? To nic innego jak dwuletnia odmiana kapusty ozdobnej: jego różne odmiany mogą osiągać imponujące rozmiary, bowiem kępy mocno karbowanych liści czasem sięgają nawet ponad metr wysokości. Co ciekawe, ze względu na swoje właściwości, często jest jedynie ozdobą talerza i gra wyłącznie drugoplanową rolę. A szkoda, bo jarmuż może zachwycić nie tylko smakiem, ale także oferuje wyjątkowe właściwości zdrowotne.

Reklama

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż ma tyle cennych substancji, że warto spojrzeć na niego nieco łaskawszym okiem. Warto zacząć od witamin: najcenniejsze są A oraz C. Jak wiadomo, pierwsza z nich pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji, ale także sprawia, że nasz wzrok na dłużej pozostaje ostry. Natomiast druga to niezbędnik, aby odporność działała bez zarzutów. Co ciekawe jej obecność w organizmie wspiera budowę naczyń krwionośnych, a to usprawnia pracę serca i może poskromić wychodzące z ryzów ciśnienie. Uwaga, o witaminie C powinni pamiętać również ci, którym zależy na pięknym wyglądzie, ponieważ ona pobudza syntezę kolagenu i pomaga opóźnić procesy starzenia się organizmu. Nie wolno zapominać o witaminie K - ona z kolei zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi i jest silnym przeciwutleniaczem.

Co trzeba wiedzieć o jarmużu? Że znaleźć w nim można potas (wspiera pracę mięśni, w tym serca) oraz wapń (idealny dla mocnych kości i zębów).

Jarmuż to siła antyoksydantów

Jeśli te walory jarmużu nas dostatecznie nie przekonały, to warto wspomnieć o obecności antyoksydantów! Troje z nich - witaminy A, C i K - zdążyliśmy już poznać, ale nie tylko one mają wpływ na kondycję organizmu. Nie wolno zapominać o sulforafanie, który może poskromić bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów. Inną, wysoko cenioną przez naukowców substancją, jest chlorofil. Ten odpowiedzialny za kolor barwnik to idealna pożywka dla organizmu, ponieważ wspiera wzrok, ale także może pobudzać odporność i usprawniać pracę jelit.

Wszystkie antyoksydanty pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników, sprawnie usunąć toksyny z organizmu, opóźniać procesy starzenia się organizmu oraz zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.

Jak jeść jarmuż?

Jarmuż najlepiej jeść na surowo, ponieważ w takiej formie oferuje wszystko to, co w swoim składzie ma najcenniejszego. Ewentualnie można go podgotować na parze. Jarmuż - niestety - ma specyficzny smak: wyraźną, gorzką nutę, ale idealnie koresponduje z odrobiną soku z cytryny oraz z długo dojrzewającymi serami. Jarmuż może zniechęcać swoją konsystencją: jest twardy, a czasami gumowaty, dlatego poddaje się go obróbce cieplnej. Jednak trzeba pamiętać, że wtedy uszczuplamy jego bogate zasoby korzystnych dla zdrowia substancji.

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Jeśli mamy chęć na chipsy, ale nie chcemy nadwyrężać naszego żołądka oraz bać się o nadprogramowe kilogramy, to z jędrnych liści można przygotować zdrowe chipsy. Przyrządza się je w łatwy sposób, wystarczy jarmuż dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Całość ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skropić odrobiną oliwy i podsypać niewielką ilością soli.

Jarmuż w takiej formie trzeba umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopniu i zapiekać maksymalnie kwadrans. Chipsy z jarmużu powstają w ekspresowym tempie!

Kto nie powinien jeść jarmużu?

Wydawać się by mogło, że jarmuż jest bezpiecznym dla wszystkich warzywem. Okazuje się, że nie każdy może się nim bezkarnie zajadać. Przede wszystkim powinny na niego uważać osoby borykające się ze schorzeniami tarczycy. Wszystko przez obecność goitrogenów, które bardzo szkodzą temu narządowi. W jarmużu obecne są również szczawiany. One z kolei mogą szkodzić nerkom tworząc kamienie, które mogą powodować bolesną kamicę.

Zobacz także:

Dr Wolnicka: Walczymy już nie o lata życia, ale o lata życia w zdrowiu

Najlepsze wróżby andrzejkowe - z jedzeniem w roli głównej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jarmuż
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy