Jedna z najzdrowszych kasz. Nie obciąża żołądka, pomoże schudnąć

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?123RF/PICSEL

Z czego powstaje kasza jaglana?

Kasza jaglana ze szpinakiem – szybki przepisInteria Kulinaria

Czy kasza jaglana jest bezglutenowa?

Włącz kaszę jaglaną do posiłków, by jeść smacznie i zdrowo
Włącz kaszę jaglaną do posiłków, by jeść smacznie i zdrowo123RF/PICSEL

Kasza jaglana — indeks glikemiczny

Czy podczas odchudzania można jeść kaszę jaglaną?

Zobacz również:

    Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej. Włącz do diety, a nie pożałujesz

    • Jest lekkostrawna i nie obciąża żołądka.
    • Zawiera również stosunkowo dużo białka, więc to dobry wybór dla osób rezygnujących z jedzenia mięsa.
    • Ma działanie alkalizujące, więc zwalcza zakwaszenie organizmu, którego najczęstszą przyczyną jest mało urozmaicona dieta, bogata w żywność przetworzoną.
    • Obniża poziom "złego" cholesterolu, pomaga normalizować ciśnienie.
    • Regularne spożywanie kaszy jaglanej poprawia kondycję i wygląd włosów, paznokci oraz skóry.
    • Kasza jaglana dodaje energii i wzmacnia odporność.
    • Poprawia pamięć i koncentrację, więc nie powinno brakować jej zwłaszcza w diecie seniorów i osób zestresowanych, podejmujących duży wysiłek umysłowy.

    Jak ugotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?

    • Pierwszy etap jest kluczowy. Przed gotowaniem wsyp porcję kaszy na sitko i przepłucz wrzątkiem. W ten sposób straci swój gorzki smak.
    • Następnie przesyp do garnka i zalej zimną wodą.
    • Jak długo gotować kaszę jaglaną? Od momentu zagotowania wody zajmie to 15-20 minut.