Jesz obite jabłka? Uważaj na patulinę! Ta toksyna atakuje uszkodzone owoce

Odkrawasz obity fragment i jesz resztę owocu? To może źle się skończyć!
Odkrawasz obity fragment i jesz resztę owocu? To może źle się skończyć!123RF/PICSEL

Patulina: co to jest?

Patulina przybiera postać brązowej, wodnistej plamki
Patulina przybiera postać brązowej, wodnistej plamki123RF/PICSEL

Patulina: W jakich owocach powstaje?

  • banany,
  • pomidory,
  • winogrona,
  • brzoskwinie,
  • ananasy,
  • wiśnie,
  • truskawki,
  • morele,
  • gruszki,
  • nektarynki,
  • czarna porzeczka.
Patulina najczęściej pojawia się na owocach
Patulina najczęściej pojawia się na owocach123RF/PICSEL

Zatrucie patuliną: objawy

Zatrucie patuliną: Co zrobić?

Patulina jest silnie trująca i w nadmiarze podrażnia układ pokarmowy
Patulina jest silnie trująca i w nadmiarze podrażnia układ pokarmowy123RF/PICSEL
„Zdrowie na widelcu”: Ser pleśniowy. Kup najwyżej trzy dni przed podaniemPolsat CafePolsat Cafe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?