Reklama

Reklama

Mrożona cytryna. Jakie są jej właściwości?

Cytryna to owoc, który jest powszechnie uważany za niezwykle zdrowy dla naszego organizmu. Czy słyszeliście jednak coś o właściwościach mrożonej cytryny? Okazuje się bowiem, że istnieje kilka sposób, na które możemy ją wykorzystać.

Według badań mrożona cytryna zawiera aż 22 substancje antyoksydacyjne. Jak powszechnie wiadomo, witaminy rozpuszczają się w wodzie i tracą swoje właściwości pod wpływem temperatury, dlatego też mrożone cytryny są najcenniejsze.

Mrożona cytryna. Właściwości skórki

W skórce owoców znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych. Skórka cytryny zawiera aż 10 razy więcej witamin - m.in. witaminę C, pektyny czy flawonoidy - niż jej sok. 

Skórka z cytryny pomoże nam chronić i wzmacniać odporność, a tym samym zwalczać odporność czy niegroźne infekcje. Aby nie straciła swoich właściwości (podczas gotowania traci aż 40%), użyjmy tej mrożonej.

Mrożona cytryna. Jej wpływ na zdrowie

Cytryna działa oczyszczająco i przyczynia się do zapobiegania złemu cholesterolowi. Dzięki temu może działać wspomagająco przy odchudzaniu - wystarczy jeden owoc dziennie, aby pomóc nam schudnąć. 

Co więcej, cytryna oczyszcza krew z toksyn, co zapobiega chorobom serca. Eliminuje także z organizmu bakterie, wirusy i grzyby, pomaga w trawieniu i przyswajaniu składników odżywczych.

W kolei zawarta w cytrynie witamina C wspomaga produkcję kolagenu, tym samym spowalniając proces starzenia.

Reklama

Mrożona cytryna. Jak przygotować?

Cytryny, najlepiej organiczne z ekologicznych upraw, myjemy i suszymy. Następnie wkładamy w całości do zamrażarki na min. 12 godzin. Po zamrożeniu ścieramy ją na tarce, razem ze skórką, miąższem i nasionami i dodajemy do sałatek, jogurtów czy lodów.

Zobacz więcej:

12 pomysłów na użycie cytryny

14 rzeczy, które można wyczyścić cytryną

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje