Na tę chorobę nie ma lekarstwa. Objawy mogą być widoczne w kuchni
Choroba Alzheimera stanowi ponad 60 proc. wszystkich chorób otępiennych i prowadzi do zaniku komórek nerwowych w mózgu. W początkowym stadium choroba jest podstępna i trudna do wykrycia, ale o jej rozwoju mogą świadczyć m.in. odbiegające od normy zachowania podczas przyrządzania posiłków.
Choroba Alzheimera prowadzi do otępienia mózgowego, które charakteryzuje się utratą pamięci, problemami z logicznym myśleniem i uczeniem się. Najczęściej występuje u osób powyżej 60. roku życia, ale pierwsze nieprawidłowości w funkcjonowaniu mózgu mogą pojawić się nawet 20 lat przed pełnym rozwinięciem się choroby.
Niestety medycyna nie posiada skutecznego medykamentu powodującego całkowite wyleczenie pacjenta, może jedynie doprowadzić do spowolnienia rozwoju choroby. Podczas procesu leczenia niezwykle ważne jest wdrożenie terapii niefarmakologicznej, która polega na różnego rodzaju aktywizacji mózgu poprzez treningi poznawcze i aktywność fizyczną.
Głębokie stadium choroby Alzheimera u pacjentów charakteryzuje się m.in. ograniczeniem ruchowym, agresywnym zachowaniem, zaburzeniami snu i łaknienia i brakiem kontroli nad czynnościami fizjologicznymi.
Choroba Alzheimera jest bardzo podstępna i trudna do wykrycia w początkowym jej stadium. Niemniej jednak najczęściej objawia się utratą pamięci krótkotrwałej, zmianami nastroju i problemami ze znalezieniem słów podczas rozmowy.
Czytaj także: Wczesne objawy Alzheimera - nie tylko problemy z pamięcią
Jednym z sygnałów mówiących o rozwoju choroby Alzheimera jest również zmiana zachowania w kuchni podczas przyrządzania posiłków - o czym informuje Alzheimer's Association, organizacja zajmująca się problemem choroby Alzheimera. Osoby, u których nie zdiagnozowano choroby, a mogą mieć jej pierwsze objawy, cechują się odbiegającym od normy zachowaniem podczas zwykłych, domowych czynności, jak chociażby gotowanie.
Do najczęstszych znaków ostrzegawczych zalicza się m.in. problem ze skoordynowaniem prostych działań podczas przygotowywania posiłku. Charakterystycznym objawem jest również trudność z prawidłowym odmierzeniem składników, z których składa się posiłek. Ponadto wydłużony czas przygotowywania dania może wynikać z braku koncentracji, co również jest powszechnym objawem demencji.
Z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że nawet 650 tysięcy Polaków ma jedną z chorób otępiennych, z czego 2/3 przypadków stanowi choroba Alzheimera. Tylko ok. 18-20 proc. chorych ma postawioną diagnozę lekarską. Z chorobą Alzheimera zmaga się prawie 50 mln ludzi na całym świecie.