Najbardziej ciężkostrawne produkty. Zalegają w żołądku nawet do 30 godzin

Smażone mięso jest trawione wyjątkowo długo
Smażone mięso jest trawione wyjątkowo długo123RF/PICSEL

Najbardziej ciężkostrawne produkty. Tego lepiej unikać

Masło i smalec to tłuszcze obciążające układ trawienny
Masło i smalec to tłuszcze obciążające układ trawienny123RF/PICSEL
Smaczne ale ciężkostrawne. Takich dań unikaj, jeśli masz problemy z trawieniemINTERIA.TVInteria.tv

Desery i grzyby - ich warto się wystrzegać

  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. słonina czy boczek,
  • przetwory z mięsa wieprzowego, np. kiełbasa,
  • podroby i produkty je zawierające, np. smażona wątróbka,
  • warzywa strączkowe i kapusty.
  • owoce i warzywa (z wyłączeniem warzyw kapustnych i strączkowych),
  • orzechy (niesolone),
  • gotowane węglowodany,
  • jajka,
  • nabiał (poniżej 3 proc. zawartości tłuszczu: mleko, jogurty, kefiry itp.),
  • gotowane ryby, owoce morza i drób (przede wszystkim indyk i kurczak).
Grzyby w połączeniu z tłustym serem to spore wyzwanie dla jelit i żołądka
Grzyby w połączeniu z tłustym serem to spore wyzwanie dla jelit i żołądka123RF/PICSEL

Jak przyspieszyć proces trawienia?

Jak walczyć z uczuciem ciężkości w żołądku?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?