Reklama

Reklama

Nasiona chia: Sposób na zdrowie prosto od Azteków

Nasiona chia, zwane również szałwią argentyńską, to niedawne odkrycie miłośników zdrowej żywności. Są źródłem wielu składników odżywczych, a także doskonałym dodatkiem do wegetariańskich i wegańskich potraw.

Chia to roślina bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Zawierają one pełnowartościowe białko. Uprawiana była przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nadal jest powszechnie uprawiana w Meksyku i Gwatemali. Jej nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i potraw.

- Jedna porcja nasion - mała łyżeczka, zawiera 75 mg wapnia, 43 mg magnezu i 75 mg potasu. Nasiona chia zawierają również pełnowartościowe białko, dlatego też są tak ważne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej - wyjaśnia Ian Marber, specjalista do spraw żywienia.

Drogocenne nasiona

Reklama

Historycznie, nasiona chia, znane również, jako pokarm dla biegaczy, ze względu na swoje wysokoenergetyczne właściwości, służyły, jako podstawowy artykuł spożywczy plemion Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia, jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy, a przed szarłatem. Hołd i podatek dla kapłanów i szlachty azteckiej często płacony był w nasionach chia.

Zdrowy dodatek

Nasiona te są idealnym dodatkiem do potraw. Mogą służyć jako posypka do zup, sałatek, dodatek do jogurtów czy smoothies. Choć jak zaznacza Ian Marber same w sobie mają dość ziemisty i lekko gorzkawy smak, mimo to idealnie komponują się z innymi składnikami potraw.
Jeśli natomiast nie jesteśmy przekonani co do zastosowania nasion w ich naturalnej postaci, możemy sięgnąć po olej z nasion chia, który zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 - około 63 proc.

- Olej z nasion chia może być dodawany do zup, smoothies lub sałatek. Nie należy go jednak stosować do smażenia. Tego typu oleje nie powinny być poddawane obróbce termicznej, gdyż tracą większość swoich składników odżywczych i właściwości - zaznacza Marber.

Dobre dla sportowców

Nasiona chia ze względu na wysokie właściwości energetyczne i zdolność zatrzymywania wody są szczególnie polecane sportowcom. Właściwości hydrofilowe nasion zapewniają odpowiednie nawilżenie organizmu oraz dają uczucie sytości. Z łatwością można je nabyć w sklepach internetowych oferujących zdrową żywność, ich cena waha się od 30 do 50 zł.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | jedzenie | witaminy | nasiona

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje