Oczyszczają tętnice, zapobiegają nowotworom. Tanio kupisz w każdym sklepie

Dojrzałe banany są zdecydowanie zdrowsze, niż zielone
Dojrzałe banany są zdecydowanie zdrowsze, niż zielone 123RF/PICSEL
  • witaminy A C, E, K
  • witaminy z grupy B
  • żelazo
  • wapń
  • pektyna
  • magnez
  • fosfor. 

Dojrzały banan: Właściwości

Zobacz również:

    Czy dojrzałe banany z ciemnymi plamkami są zdrowe?

    Sposób na dojrzałe banany

    Z bananów można przygotować pyszny chlebek
    Z bananów można przygotować pyszny chlebek123RF/PICSEL
    • ciasta
    • smoothies
    • lodów 
    • chlebka

    Przepis na chlebek bananowy

    Składniki

    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 200 g masła
    • 4 banany
    • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 szklanka posiekanych orzechów
    • szczypta soli
    1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. 
    2. Wbij jajka do miski i zmiksuj. Dodawaj cukier, masło, a na końcu rozgniecione banany. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodaj przygotowaną wcześniej masę bananową i całość dokładnie wymieszaj. 
    3. Dodaj drobno posiekane orzechy i połącz wszystkie składniki.
    4. Ciasto włóż do wyścielonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej i piecz przez godzinę. 

    Dojrzałe banany: Co z nich zrobić?

    Co można przygotować z dojrzałych bananów?
    Co można przygotować z dojrzałych bananów?123RF/PICSEL

    Składniki

    • 4 średniej wielkości, mocno dojrzałe banany
    • 1 cebulę
    • 3 duże łyżki masła ghee
    • 3 łyżeczki curry
    • szczyptę mielonych goździków
    • szczyptę słodkiej papryki
    • szczyptę mielonego kminu rzymskiego

    Curry z bananów: Przygotowanie

    1. Rozgrzej masło na patelni i dodaj wszystkie przyprawy. Mieszaj, aż zaczną wydzielać aromat. 
    2. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę lub piórka i smaż na małym ogniu aż zmięknie. 
    3. Dodaj banany pokrojone w plasterki i smaż na małym ogniu, aż się rozlecą. 
    4. Gdy curry będzie gotowe, zdejmij je z kuchenki i podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem, najlepiej basmati. Do ryżu możesz dodać także sparzone rodzynki lub orzechy ziemne. 

    Kto nie powinien jeść bananów?

    „Ewa gotuje”: Chlebek bananowyPolsatPolsat