Oczyszczają tętnice, zapobiegają nowotworom. Tanio kupisz w każdym sklepie
Ciemne, mocno dojrzałe banany z plamkami to owoce, które najczęściej lądują w sklepowych śmietnikach. Choć w większości przypadków są całkowicie zdatne do zjedzenia, to spora część konsumentów omija je szerokim łukiem. To błąd, bo naukowcy odkryli, że są prawdziwą witaminową bombą!
Banany znane są nie tylko ze swojego specyficznego, słodkiego smaku, ale także zdrowotnych właściwości, z których na pierwszeństwo wysuwa się profilaktyka tak poważnych chorób, jak miażdżyca, ataki serca oraz udary. Banany to także cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak:
- witaminy A C, E, K
- witaminy z grupy B
- żelazo
- wapń
- pektyna
- magnez
- fosfor.
Banany pomagają w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczają z toksyn, pomagają w walce z anemią i wspomagają wzrost pożądanych bakterii w jelicie grubym.
Owoce te znane są także z pozytywnego wpływu na wzrok, przez wzgląd na obecność w składzie takich składników jak przeciwutleniacze oraz karotenoidy, które pomagają zmniejszać objawy jaskry czy zaćmy. Po banany powinny także sięgać osoby walczące z wrzodami oraz refluksem.
Banany to jedne z tych owoców (obok np. daktyli), które są zdecydowanie zdrowsze, gdy dojrzeją. Zawierają wtedy więcej przeciwutleniaczy i są łatwiejsze do strawienia. Dojrzałe owoce mogą także zwiększać liczbę białych krwinek i wzmacniać układ odpornościowy.
Sporo osób zastanawia się, czy mocno dojrzałe banany, z dużą ilością ciemnych plamek są zdrowe. Po pierwsze, warto wiedzieć, że ciemne plamki pojawiają się w procesie dojrzewania owoców i są naturalnym zjawiskiem. Przeprowadzone w Japonii badania wykazały wręcz, że ciemne, dojrzałe banany są zdecydowanie zdrowsze, niż zielone i mają działanie antynowotworowe, więc profilaktycznie warto wprowadzić je do diety.
Smak dojrzałych bananów różni się znacznie od smaku zielonych, twardych owoców i nie wszyscy go lubią. Takie banany można jednak wykorzystać do przygotowania:
- ciasta
- smoothies
- lodów
- chlebka
Chleb z bananów: przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Wbij jajka do miski i zmiksuj. Dodawaj cukier, masło, a na końcu rozgniecione banany. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodaj przygotowaną wcześniej masę bananową i całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj drobno posiekane orzechy i połącz wszystkie składniki.
- Ciasto włóż do wyścielonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej i piecz przez godzinę.
Dojrzałe banany spokojnie można dorzucać także do zdrowych, zielonych smoothie. Ich smak jest bardzo wyrazisty, więc zneutralizuje smak pietruszki, selera naciowego lub np. jarmużu. Zielone koktajle zostały uznane za jeden z najzdrowszych posiłków świata - przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym, są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów, działają przeciwnowotworowo i zapobiegają starzeniu się organizmu.
Co ciekawe, z dojrzałych bananów można przygotować nie tylko desery czy wypieki, ale także pyszne danie obiadowe - pikantne, wegetariańskie curry.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- Rozgrzej masło na patelni i dodaj wszystkie przyprawy. Mieszaj, aż zaczną wydzielać aromat.
- Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę lub piórka i smaż na małym ogniu aż zmięknie.
- Dodaj banany pokrojone w plasterki i smaż na małym ogniu, aż się rozlecą.
- Gdy curry będzie gotowe, zdejmij je z kuchenki i podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem, najlepiej basmati. Do ryżu możesz dodać także sparzone rodzynki lub orzechy ziemne.
Banany to smaczne i zdrowe owoce, ale mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Diabetycy i osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi muszą więc spożywać je z umiarem, a w niektórych przypadkach całkowicie z nich zrezygnować.
Zobacz również: Sposób na banany- pyszne przepisy dla każdego