Pięć najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych. Uważaj na nie!
Naukowcy i dietetycy już dawno udowodnili, że dieta ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i może być częścią profilaktyki antynowotworowej. Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, unikanie alkoholu i używek może pomóc nam zachować dobrą formę. Są też produkty, których spożycie sprzyja powstawaniu nowotworów i może zrujnować zdrowie. Wybraliśmy dla was pięć, których naprawdę warto unikać!
Nadmierne spożycie białego cukru, który nazywany jest często "cichym zabójcą" lub po prostu "białą śmiercią" skutkuje nie tylko nadwagą lub otyłością, ale ma fatalny wpływ na zdrowie i prowadzi do chorób przewlekłych oraz nowotworów. Ze spożyciem cukru wiąże się także pułapka - ogromne jego ilości znajdują się w produktach gotowych i przetworzonych, owocach w puszce, keczupie, owocowych jogurtach, a nawet chlebie i wędlinach. W efekcie, spożywamy zdecydowanie więcej cukru, niż myślimy i aż o 12 kg więcej niż 10 lat temu!
Badania wykazały, że spożywanie białego cukru zwiększa nie tylko ryzyko cukrzycy, ale także budzi i stymuluje rozwój komórek nowotworowych. Naukowcy udowodnili także, że kobiety cierpiące na nadwagę lub otyłość częściej zapadają na raka piersi.
Z badań wynika, że nowotworom sprzyja także spożycie przetworów mięsnych takich jak boczek, parówki, kiełbasy czy szynki. Produkty te modyfikowane są w celu poprawy ich smaku oraz wydłużenia okresu ich przydatności do spożycia. Są więc wędzone, peklowane i mocno przetwarzane poprzez dodawanie do nich soli i konserwantów.
To właśnie ogromna ilość konserwantów, dodawanych do wędlin zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów, warto więc ograniczyć ich spożycie.
Zobacz również: Akrylamid: Rakotwórcza substancja w jedzeniu
Dietetycy już od dawna przekonują, że nadmierne spożycie białej mąki skutkuje szybszym przybieraniem na wadze. Biały chleb, drożdżówki, ciastka czy makaron powinny być przez nas spożywane z umiarem, bo gluten nie tylko szkodzi sylwetce, ale także może powoli rujnować nasze zdrowie!
Proces przetwarzania ziaren powoduje utratę cennych składników odżywczych i zmniejsza zawartość błonnika, co skutkuje problemami trawiennymi takimi jak zaparcia czy wzdęcia. Powstały w wyniku obróbki chemicznej alloksan może powodować natomiast cukrzycę.
Badania wykazały także, że rafinowane węglowodany z białej mąki mogą przyczyniać się do powstania nowotworów. Warto więc ograniczyć jej spożycie i wybierać produkty pełnoziarniste.
Na liście produktów, które zwiększają ryzyko chorób nowotworowych znajdują się także, tak lubiane przez wielu, chipsy ziemniaczane. Chipsy zawierają ogromną ilość soli oraz dodatków i licznych konserwantów, które są odpowiedzialne za smak i zapach tej popularnej przekąski. Nadmierne spożycie chipsów nie tylko może zwiększać ciśnienie krwi, ale także podnosić poziom cholesterolu. Dodatkowo, zawierają one mnóstwo kalorii, co sprzyja nadwadze czy otyłości.
Ziemniaki, z których zrobione są chipsy, bogate są w skrobię i zawierają asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do reakcji między nią a węglowodanami, a powstała w wyniku tego substancja obniża poziom naturalnych przeciwutleniaczy w organizmie. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem już w latach 90. zakwalifikowała ją jako potencjalnie rakotwórczą.
Na liście produktów rakotwórczych znajdują się także napoje gazowane. Poza tym , że zawierają one ogromne ilości fosforanów, białego cukru i środków chemicznych, to w ich składzie znajdują się także barwniki, słodziki i sztuczne aromaty. Wszystkie są substancjami rakotwórczymi.
W takich napojach znajdziemy także często sacharynę lub aspartam, które nie mają dobrej sławy, a badania wykazały, że mogą doprowadzić do nudności, migren, utraty pamięci i smaku, a nawet częstoskurczu serca. Aspartam uważany jest także za substancję rakotwórczą.
***
Zobacz również: