Produkty, które ograniczają apetyt na cukier
Słodycze sprzyjają tyciu i przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Trudno się im jednak oprzeć, gdyż cukier uzależnia. Podczas spożywania słodkości wydzielają się hormony szczęścia i czujemy przypływ energii, ale bardzo szybko spada też poziom cukru, pojawia się głód i wraca chęć na podjadanie. Aby odstawić słodycze, warto robić to stopniowo przy pomocy zbilansowanej diety. Istnieją bowiem produkty, które dają uczucie sytości, dostarczają odpowiednich składników odżywczych i zmniejszają apetyt na cukier. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.
Jeśli dopada nas ochota na słodkie, warto przyjrzeć się swojej diecie. Być może jest w niej niewystarczająca ilość tłuszczów, które dają uczucie sytości. Powinny one stanowić przynajmniej 20-30 proc. naszego menu. Warto jak najczęściej sięgać po nienasycone kwasy tłuszczowe mające bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Nie tylko sycą na długo i poprawiają przemianę materii, ale też chronią przed chorobami układu krążenia. Ich dobrym źródłem jest awokado, które może być świetną przekąską niwelującą głód na cukier. Ten owoc pomaga ograniczyć ochotę na podjadanie, a do tego obniża poziom cholesterolu i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Awokado można jeść samodzielnie z odrobiną soli i pieprzu lub też można przyrządzić z niego pyszne guacamole, dodać do sałatki czy zielonego koktajlu.
W chwili, gdy chcemy zjeść coś słodkiego, warto sięgnąć po jabłko. Zawarta w nim fruktoza szybko zaspokoi apetyt na cukier. W dodatku w jabłku znajduje się wiele cennych składników odżywczych, które świetnie wpłyną na naszą figurę. Są to m.in. kwasy organiczne poprawiające pracę przewodu pokarmowego i zwiększające wydzielanie soków trawiennych. Jabłka to także źródło pektyn, które stymulują pracę jelit i oczyszczają organizm z toksyn. Natomiast witaminy A, B1, B2, C i PP przyspieszają spalanie tłuszczów.
Aby oszukać kubki smakowe, warto sięgać po przyprawy, które zmniejszają łaknienie na słodkie. Należy do nich cynamon o lekko słodkawym smaku. Dodanie kilku szczypt tej przyprawy do potraw skutecznie ogranicza ochotę na produkty bogate w cukier. Ponadto naukowcy z Wielkiej Brytanii twierdzą, że sięganie po cynamon po głównym daniu może zmniejszać poziom glukozy we krwi. Zapobiega więc skokom insuliny po posiłkach. Warto więc dodać szczyptę cynamonu do kawy lub herbaty czy też do porcji owoców i jogurtu.
Chęć sięgnięcia po słodycze może być spowodowana nie tylko niedostateczną ilością tłuszczów w diecie, ale też niedoborem białka. Aminokwasy mają duży wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu i właściwą produkcję neuroprzekaźników, które odgrywają dużą rolę w utrzymaniu równowagi hormonalnej i unikaniu chęci na spożycie czegoś słodkiego. Białko daje też uczucie sytości na dłużej, ogranicza wydzielanie do krwi insuliny i zapobiega jej odkładaniu się w postaci tkanki tłuszczowej. Aby więc zmniejszyć apetyt na cukier, warto uwzględnić w diecie dobre źródła białka, m.in. chude mięso.
Przyczyną ochoty na podjadanie produktów bogatych w cukier mogą być również niedobory minerałów i witamin odpowiedzialnych za prawidłowe metabolizowanie węglowodanów. Zalicza się do nich m.in. chrom, który pozytywnie wpływa na regulację glukozy we krwi. Może więc pomóc wyeliminować gwałtowne skoki cukru prowadzące do uczucia głodu i chęci na słodycze. Bogatymi źródłami chromu są jajka, kasze, pełnoziarniste pieczywo, brokuły, kiełki, zielony groszek, chude mięso, ryby i owoce morza.
Apetyt na słodycze mogą także ograniczyć zioła regulujące poziom glukozy we krwi. Warto sięgnąć m.in. po morwę białą, która zmniejsza ilość wchłanianych węglowodanów w organizmie, zapobiega skokom glukozy we krwi i niweluje łaknienie na słodkie. Świetnym wyborem jest również mniszek lekarski, który zawiera inulinę obniżającą poziom cholesterolu i cukru we krwi. Możemy uniknąć podjadania słodyczy również dzięki kozieradce pospolitej, rutwicy lekarskiej i owocowi jałowca.