Roślinne nie zawsze oznacza zdrowe. Na te produkty uważaj podczas zakupów

Grupa wegan i wegetarian stale się powiększa. Jak się okazuje, niektóre produkty roślinne, niekoniecznie są zdrowe
Grupa wegan i wegetarian stale się powiększa. Jak się okazuje, niektóre produkty roślinne, niekoniecznie są zdrowe123RF/PICSEL
Dawniej dieta roślinna opierała się na warzywach, kaszach i strączkach. Dziś to głownie produkty gotowe - substytuty mięsa i nabiału
Dawniej dieta roślinna opierała się na warzywach, kaszach i strączkach. Dziś to głownie produkty gotowe - substytuty mięsa i nabiału123RF/PICSEL

Roślinna dieta nie zawsze jest korzystna dla zdrowia? WHO ostrzega

Wiele z tych roślinnych substytutów można zdefiniować jako ultra przetworzoną żywność (UPF). Żywność ta charakteryzuje się wysoką zawartością sodu, tłuszczów nasyconych i cukrów. Brak jej błonnika pokarmowego, witamin i minerałów znajdujących się w nieprzetworzonej żywności (w tym żywności pochodzenia zwierzęcego), a także minimalnie przetworzonej żywności pochodzenia roślinnego
zaznacza WHO.
Choć producenci kuszą nas "wyjątkowymi" właściwościami produktów, warto krytycznie podchodzić zwłaszcza do żywności wysoko przetworzonej
Choć producenci kuszą nas "wyjątkowymi" właściwościami produktów, warto krytycznie podchodzić zwłaszcza do żywności wysoko przetworzonej 123RF/PICSEL

Na te produkty uważaj. Są roślinne, ale niekoniecznie zdrowe

Powszechne jest kojarzenie diet roślinnych ze zdrowymi, pełnowartościowymi i minimalnie przetworzonymi pokarmami, takimi jak produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. Nowoczesne diety roślinne mogą jednak również obejmować żywność ultra przetworzoną. Możemy zaliczyć do niej przetworzone "mięsa" (w tym produkty sprzedawane jako wege kiełbasy, nuggetsy i burgery), napoje (na przykład "mleko" z migdałów i owsa) oraz "ser" i "jogurt" na bazie roślin
czytamy w raporcie WHO.
Grupa wegan i wegetarian systematycznie się powiększa, a producenci chcą wszelkimi sposobami zagospodarować popyt na produkty roślinne
Grupa wegan i wegetarian systematycznie się powiększa, a producenci chcą wszelkimi sposobami zagospodarować popyt na produkty roślinne123RF/PICSEL

Zdrowa dieta roślinna: Należy wrócić do korzeni

„Zdrowie na widelcu”: Sery pleśniowe. Nie wszyscy mogą je jeśćPolsat CafePolsat Cafe