Ryby mają głos

Jak często jesz ryby?
Jak często jesz ryby?Bauer
  • Aby zachować właściwości odżywcze ryb, trzeba je odpowiednio przyrządzić. Smażone są niewątpliwie pyszne, ale kaloryczne i ciężkostrawne, zwłaszcza gdy przyrządzamy je na starym, przepalonym tłuszczu. Najlepiej gotować je na parze, zachowują smak, aromat i nie wysychają. Ryby można też dusić, np. z warzywami lub piec w folii albo na grillu. Aby polepszyć smak rybiego mięsa, można je przyprawiać ziołami i podawać z różnymi sosami lub masłem.
  • Najbardziej kaloryczne są ryby morskie - węgorz, łosoś, sardynki, tuńczyki, śledzie, mniej: dorsz, panga, sola, mintaj. l Kupując rybę, należy zwrócić uwagę na zapach - intensywny, rybi oznacza, że ryba nie jest pierwszej świeżości. Poza tym skrzela powinny mieć ciemnoróżowe zabarwienie, a mięso być sprężyste. Zapach ryby można usunąć, obficie skrapiając ją sokiem cytrynowym.

Co ma w sobie ryba?

Zobacz również:

Z życia wzięte
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?