Reklama

Smak i zdrowie. Ten owoc to "eliksir życia"

Owoce są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Dlatego też warto wprowadzić je w dużych ilościach do swojego codziennego jadłospisu. Niektóre z nich przewodzą jednak w kategorii zdrowie. Jeden z nich mamy na wyciągnięcie ręki.

Jagoda kamczacka określana jest najzdrowszym owocem na świecie. Owoc wiecznej młodości, jak inaczej określa się tę roślinę, charakteryzuje się bogactwem witamin i minerałów. Im zawdzięcza swoje właściwości lecznicze.

Zobacz również: 10 ziół skutecznych przy nadciśnieniu

Jagoda kamczacka: w Polsce mamy ją na wyciągnięcie ręki

Zdrowotne właściwości jagody kamczackiej znane są od wieków. Owoc wykorzystywano między innymi w medycynie chińskiej, japońskiej i rosyjskiej. Na wyspie Hokkaido jagodę kamczacką określa się mianem "eliksiru życia".

Reklama

Jagoda kamczacka jest łatwym do uprawy krzewem o owocach, które do złudzenia przypominają borówkę amerykańską. W Polsce możemy mieć ją na wyciągnięcie ręki. Krzew w naszym kraju rośnie i owocuje bowiem w naturalnych warunkach, dzięki czemu wiele osób, doceniając właściwości owoców, sadzi krzew w przydomowych ogródkach.

Owoce jagody kamczackiej mają długość około 3 centymetrów oraz fioletową barwę. Są pokryte niebieskim nalotem. Mają słodko-kwaśny smak.

Zobacz również: Trzustka: Jak ją oczyścić i zregenerować domowymi sposobami

Jagoda kamczacka: właściwości zdrowotne

Owoce jagody kamczackiej obfitują w korzystne dla zdrowia witaminy, minerały i składniki odżywcze. Wśród nich znajdują się między innymi, zmniejszające szkodliwy wpływ wolnych rodników tlenowych, zapobiegając jednocześnie pojawieniu się licznych chorób przewlekłych, związki fenolowe.

Zawarta w nich witamina C zmniejsza ryzyko infekcji bateryjnych i wirusowych, wzmacniając układ odpornościowy. Witamina A korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, oddziałując również na nasz wzrok.

Co więcej, epikatechiny, obecne w owocach jagody kamczackiej, przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy, niewydolności serca, udarów czy nowotworów, zaś kwasy organiczne - kawowy i chlorogenowy - normalizują pracę jelit, chroniąc wątrobę i komórki nerwowe. Owoce jagody kamczackiej to samo zdrowie.

Zobacz również: Czujesz dziwny posmak w ustach? Tak ciało daje znać o poważnym problemie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jagoda kamczacka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy