Sprawdzona dieta oczyszczająca
Dzięki niej poprawisz nastrój, poczujesz się lekka i pełna energii, a twoja skóra odzyska zdrowie i promienny wygląd.

Toksyny, które przenikają do organizmu z otoczenia, są szybko z niego wydalane. Problem pojawia się, gdy jest ich tak dużo, że organizm nie nadąża z ich usuwaniem. Gromadzą się wtedy w tkankach, powodując np.: przemęczenie, złe samopoczucie, gorszą koncentrację, choroby skóry czy obniżenie odporności. Dlatego przynajmniej dwa razy w roku warto zastosować dietę, która pomoże oczyścić organizm z toksyn.
Tych zasad musisz przestrzegać
Dieta oczyszczająca powinna trwać minimum 3 dni, jednak najlepsze efekty uzyskasz, gdy będziesz ją utrzymywać przez 10-20 dni. Sprawdź najważniejsze reguły kuracji.
• Zrezygnuj z używek: kawy, alkoholu, papierosów, oraz słodkich i gazowanych napojów, typu cola, oranżada. Spowalniają wydalanie toksyn.
• Jedz 4 posiłki dziennie. Powinny się one składać z warzyw (min. pół kilograma dziennie), owoców (powinny stanowić połowę porcji warzyw), ryb, pełnoziarnistych produktów zbożowych.
• Codziennie spożywaj mleczne napoje fermentowane (ok. 450 ml), tzn. naturalne jogurty, kefir, maślankę.
• Włącz do diety oliwę z oliwek lub olej lniany (2 łyżki jednego z nich). Pomogą usunąć szkodliwe substancje.
• Nie jedz przetworzonych produktów, konserw, gotowych sosów, zup itp. Zawierają dużo chemicznych dodatków.
To powinnaś pić
Skuteczne oczyszczanie wspomogą napary z odpowiednich roślin.
• Zielona herbata jest najbogatszym źródłem polifenoli, które usuwają wolne rodniki.
• Koper włoski działa łagodnie przeczyszczająco i przyspiesza wydalanie toksyn.
• Brzoza biała wspomaga usuwanie szkodliwych substancji wraz z moczem.
• Yerba mate przyspiesza przemianę materii i wydalanie toksyn z organizmu, ułatwia spalanie nagromadzonego tłuszczu, wspomaga więc odchudzanie.
Dobre nawyki
Przestrzegaj ich także po zakończeniu diety.
• Pij 1,5-2 l wody mineralnej dziennie i przynajmniej raz dziennie zieloną herbatę.
• Jedz dużo owoców i warzyw; unikaj żywności przetworzonej, tłuszczów zwierzęcych, smażonych potraw i słodyczy.

Przykładowy jadłospis na 3 dni
Dzień pierwszy
• Śniadanie: kromka chleba żytniego, jajko na miękko, sałata, 1/2 papryki, jogurt naturalny, zielona herbata.
• II śniadanie: sałatka z 1/4 cykorii, 1/2 pomidora, 50 g kapusty pekińskiej, 2 liści sałaty, 1/4 cebuli dymki, 1/2 ząbka czosnku, łyżeczki oliwy, łyżki soku z cytryny.
• Obiad: 3 gotowane różyczki kalafiora i 4 brokułów, kilka liści szpinaku, wymieszane z oliwą i świeżą kolendrą.
• Kolacja: pokrojone duże jabłko z cynamonem, łyżeczką ziaren słonecznika i łyżką rozdrobnionych orzechów włoskich, kefir, szklanka naparu z kopru włoskiego.
Dzień drugi
• Śniadanie: kromka pieczywa razowego z chudym twarogiem, sałatą i rzodkiewką, herbata ziołowa.
• II śniadanie: szklanka chudej maślanki, 2 owoce kiwi, łyżka ziaren słonecznika, woda mineralna.
• Obiad: gotowane lub pieczone bez tłuszczu filety z dorsza (ok. 15 dag), 15 dag ugotowanego brązowego ryżu, 2 ogórki kiszone, szklanka soku pomarańczowego.
• Kolacja: kromka chleba pełnoziarnistego z plastrem pieczonego indyka, kiełkami pszenicy oraz pomidorem, jogurt naturalny, zielona herbata.
Dzień trzeci
• Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z niskokaloryczną margaryną i szynką z kurczaka, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 2 liście kapusty pekińskiej z jogurtem naturalnym, szklanka kawy zbożowej.
• II śniadanie: sałatka z 1/2 ananasa, 1/2 jabłka, mandarynki, kiwi, banana i listków mięty, sok marchwiowy.
• Obiad: brokuł zapiekany z oliwą oraz ziołami, kefir, szklanka naparu z kopru włoskiego.
• Kolacja: sałatka z 1/2 szklanki gotowanej soczewicy, plastra fety i oliwy, doprawiona ziołami, zielona herbata.
Katarzyna Okręglicka, dietetyczka, doktorantka SGGW