Sprawdzona dieta oczyszczająca
Dzięki niej poprawisz nastrój, poczujesz się lekka i pełna energii, a twoja skóra odzyska zdrowie i promienny wygląd.
Toksyny, które przenikają do organizmu z otoczenia, są szybko z niego wydalane. Problem pojawia się, gdy jest ich tak dużo, że organizm nie nadąża z ich usuwaniem. Gromadzą się wtedy w tkankach, powodując np.: przemęczenie, złe samopoczucie, gorszą koncentrację, choroby skóry czy obniżenie odporności. Dlatego przynajmniej dwa razy w roku warto zastosować dietę, która pomoże oczyścić organizm z toksyn.
Dieta oczyszczająca powinna trwać minimum 3 dni, jednak najlepsze efekty uzyskasz, gdy będziesz ją utrzymywać przez 10-20 dni. Sprawdź najważniejsze reguły kuracji.
Zrezygnuj z używek: kawy, alkoholu, papierosów, oraz słodkich i gazowanych napojów, typu cola, oranżada. Spowalniają wydalanie toksyn.
Jedz 4 posiłki dziennie. Powinny się one składać z warzyw (min. pół kilograma dziennie), owoców (powinny stanowić połowę porcji warzyw), ryb, pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Codziennie spożywaj mleczne napoje fermentowane (ok. 450 ml), tzn. naturalne jogurty, kefir, maślankę.
Włącz do diety oliwę z oliwek lub olej lniany (2 łyżki jednego z nich). Pomogą usunąć szkodliwe substancje.
Nie jedz przetworzonych produktów, konserw, gotowych sosów, zup itp. Zawierają dużo chemicznych dodatków.
Skuteczne oczyszczanie wspomogą napary z odpowiednich roślin.
Zielona herbata jest najbogatszym źródłem polifenoli, które usuwają wolne rodniki.
Koper włoski działa łagodnie przeczyszczająco i przyspiesza wydalanie toksyn.
Brzoza biała wspomaga usuwanie szkodliwych substancji wraz z moczem.
Yerba mate przyspiesza przemianę materii i wydalanie toksyn z organizmu, ułatwia spalanie nagromadzonego tłuszczu, wspomaga więc odchudzanie.
Przestrzegaj ich także po zakończeniu diety.
Pij 1,5-2 l wody mineralnej dziennie i przynajmniej raz dziennie zieloną herbatę.
Jedz dużo owoców i warzyw; unikaj żywności przetworzonej, tłuszczów zwierzęcych, smażonych potraw i słodyczy.
Dzień pierwszy
Śniadanie: kromka chleba żytniego, jajko na miękko, sałata, 1/2 papryki, jogurt naturalny, zielona herbata.
II śniadanie: sałatka z 1/4 cykorii, 1/2 pomidora, 50 g kapusty pekińskiej, 2 liści sałaty, 1/4 cebuli dymki, 1/2 ząbka czosnku, łyżeczki oliwy, łyżki soku z cytryny.
Obiad: 3 gotowane różyczki kalafiora i 4 brokułów, kilka liści szpinaku, wymieszane z oliwą i świeżą kolendrą.
Kolacja: pokrojone duże jabłko z cynamonem, łyżeczką ziaren słonecznika i łyżką rozdrobnionych orzechów włoskich, kefir, szklanka naparu z kopru włoskiego.
Dzień drugi
Śniadanie: kromka pieczywa razowego z chudym twarogiem, sałatą i rzodkiewką, herbata ziołowa.
II śniadanie: szklanka chudej maślanki, 2 owoce kiwi, łyżka ziaren słonecznika, woda mineralna.
Obiad: gotowane lub pieczone bez tłuszczu filety z dorsza (ok. 15 dag), 15 dag ugotowanego brązowego ryżu, 2 ogórki kiszone, szklanka soku pomarańczowego.
Kolacja: kromka chleba pełnoziarnistego z plastrem pieczonego indyka, kiełkami pszenicy oraz pomidorem, jogurt naturalny, zielona herbata.
Dzień trzeci
Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z niskokaloryczną margaryną i szynką z kurczaka, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 2 liście kapusty pekińskiej z jogurtem naturalnym, szklanka kawy zbożowej.
II śniadanie: sałatka z 1/2 ananasa, 1/2 jabłka, mandarynki, kiwi, banana i listków mięty, sok marchwiowy.
Obiad: brokuł zapiekany z oliwą oraz ziołami, kefir, szklanka naparu z kopru włoskiego.
Kolacja: sałatka z 1/2 szklanki gotowanej soczewicy, plastra fety i oliwy, doprawiona ziołami, zielona herbata.
Katarzyna Okręglicka, dietetyczka, doktorantka SGGW