Zioła dla seniora. Po jakie napary warto sięgać w dojrzałym wieku?
Z czasem nabieramy pokory, mądrości i uczymy się czerpać z tego, co leczy, nie powodując szkód w organizmie. To podstawowa zaleta ziół. Na efekty ich działania trzeba czasem poczekać dłużej, ale zioła zdecydowanie rzadziej niż leki powodują działania niepożądane. Po jakie napary ziołowe warto sięgać w dojrzałym wieku? Wyjaśniamy!
Dziś coraz trudniej znaleźć idealnie zdrową osobę, zwłaszcza w wieku senioralnym, dlatego pomysły na spożywanie ziół - zwłaszcza, jeśli mamy w planach pić je regularnie - warto omówić z lekarzem prowadzącym. Choć w ich przypadku zdecydowanie rzadziej (niż po farmaceutykach) odnotowuje się działania niepożądane - nie są one wykluczone. Zioła mogą wchodzić w interakcje zarówno z innymi ziołami, jak i lekami. Leczysz choroby przewlekłe? Nie bagatelizuj sprawy. Omów kwestię regularnego picia ziół z zaufanym medykiem. O jakich naparach ziołowych warto pomyśleć w dojrzałym wieku?
Żeń-szeń ma szereg właściwości, które doceni każdy senior. Wspiera system immunologiczny i sprawność umysłową. Spożywany regularnie wzmacnia odporność organizmu na stres i infekcje. Działa witalizująco, energetyzująco, antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo, a także przeciwcukrzycowo.
Nie może być jednak spożywany bez konsultacji lekarskiej, zwłaszcza jeśli senior ma kłopoty z nadciśnieniem lub inne schorzenia kardiologiczne.
Wystarczy zalać łyżeczkę ziela szklanką wrzątku i parzyć kwadrans pod przykryciem. Po przecedzeniu i przestudzeniu jest gotowy do spożycia.
Życie na zawsze pozwala na spokojną i radosną jesień życia, o jakiej mówią słowa piosenki: "wesołe jest życie staruszka". Każdy potrzebuje czasem pomocy w tonowaniu skrajnych emocji i łagodzeniu napięcia. Doskonałym, naturalnym antidotum na stres i nadmiar bodźców, które wtargnęły w naszą codzienność, jest regularne picie naparów z melisy lekarskiej.
Melisa działa nie tylko uspokajająco. Ma też korzystny wpływ na zdolności poznawcze. Spożywana regularnie poprawia pamięć i koncentrację. Naukowcy badają jej wpływ na hamowanie demencji u osób w podeszłym wieku. Melisa ma silne właściwości przeciwutleniające. Hamując toksyczne działanie wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia komórek, nie tylko skóry, ale też mózgowych.
Zalać łyżkę ziela szklanką wrzątku i parzyć kwadrans pod przykryciem. Po przecedzeniu i przestudzeniu jest gotowy do wypicia.
Zobacz również: Zioła, które zapewniają zdrowy sen
Miłorząb japoński pomaga łagodzić wiele dolegliwości, z którymi borykają się osoby starsze. Jest rekomendowany dla cierpiących na demencję i chorobę Alzheimera. Poprawia pamięć i sprawność intelektualną. Łagodzi zawroty głowy i szumy uszne. Opóźnia procesy starzenia, wzmacnia układ nerwowy i krwionośny. Chroni przed rozwojem miażdżycy i zaostrzeniem jej przebiegu. Stymuluje oczyszczanie z toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Chroni przed chorobami nowotworowymi.
Miłorząb japoński nie jest zalecany dla osób, które mają kłopot z krzepliwością krwi i tych, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe.
Zalać łyżeczkę ziela szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem około 20 minut. Po przecedzeniu i przestudzeniu jest gotowy do spożycia.
Lecząc niejedno schorzenie, seniorzy zmuszeni są do przyjmowania różnych leków. Każdy z nich obciąża wątrobę, dlatego tak ważne jest dbanie o nią - zwłaszcza w podeszłym wieku. Nie ma lepszego wsparcia dla wątroby niż ziele ostropestu plamistego, który sprzyja regeneracji jej komórek i oczyszczaniu.
Ostropest może być spożywany w postaci suchej, solo lub jako dodatek do jogurtu, owsianki albo sałatki. Sugerowana dzienna dawka to 1-2 łyżeczki ziaren lub sproszkowanego ostropestu. Spożywany w nadmiarze może wywołać biegunkę.
Można też przygotować napar z ostropestu. Najlepiej wykorzystać w tym celu świeżo mielone nasiona. Zalać łyżeczkę szklanką wrzątku i odstawić na kwadrans. Pić po przestudzeniu, najlepiej dwa razy dziennie.
***
Zobacz również: