Reklama

Reklama

To dobija trzustkę! Tłuszcz oblepia ją z każdej strony

Trzustka to niezwykle ważny organ w ciele człowieka, odpowiadający za wydzielanie enzymów, które biorą udział w procesie trawienia, a także za metabolizm cukrów. Co zrobić, gdy zaczyna nam doskwierać i jak rozpoznać, że boli nas trzustka?

=

Po której stronie znajduje się trzustka? Za co odpowiada?

Trzustka to narząd gruczołowy w ciele człowieka, który odgrywa niezwykle istotną funkcję. Trzustka odpowiada za wydzielanie enzymów takich jak:

  • Trypsynę
  • Elastazy
  • Lipazę trzustkową
  • Amylazę
  • Chymotrypsynę
  • Karboksypeptydazy
  • Fosfolipazę
  • Esterazy

Enzymy te tworzą sok trzustkowy. Gruczoł, a właściwie jego enzymy, są niezbędne w procesie trawienia, dlatego gdy zaczyna zawodzić łatwo rozpoznać niepokojące objawy.

Trzustka zlokalizowana jest w tylnej części jamy brzusznej, mniej więcej na wysokości odcinka lędźwiowego kręgosłupa. 

Jak rozpoznać ból trzustki?

Ból trzustki objawia się bólem i dyskomfortem w obrębie nadbrzusza. Silny, ostry i promieniujący ból pojawiający się w okolicy pleców i nadbrzusza - najczęściej po lewej stronie często świadczy o trzustkowych problemach. 

Zobacz także: Choroby trzustki. Po tym je rozpoznasz

Reklama

Od czego boli trzustka? Te produkty ją dosłownie niszczą

Na trzustkę ma niezwykle istotny wpływ to, co spożywamy i jaki styl życia prowadzimy. Aby pomóc trzustce poprawnie funkcjonować, należy wybierać dietę lekką, niezbyt tłustą, która nie będzie obciążać pracy tego organu.

Chude mięsa i wędliny, odtłuszczone mleko, chude twarogi, lekkostrawne warzywa, dobre nawodnienie organizmu, to klucz do zdrowej trzustki. Co wobec tego szkodzi trzustce? Należy tu zacząć od największego wroga tego organu: alkoholu i papierosów.

 - informuje American Journal of Gastroenterology.

Trzustka to jeden z tych narządów w ciele człowieka, którym alkohol szkodzi najbardziej. Na wespół z wątrobą stanowią istotną grupę organów, które gdy są atakowane przez alkohol, zaburzą pracę niemal całego organizmu.

Zobacz także: Zapalenie trzustki. Przyczyny, objawy, leczenie 

Spożywany alkohol może powodować wzrost trójglicerydów, co jest jednym z czynników ryzyka zapalenia trzustki. Kolejnym czynnikiem zagrażającym trzustce jest zła, tłusta dieta.

Od jakiego jedzenia boli trzustka? 

Wszystko, co ocieka tłuszczem stanowi wyjątkowe wyzwanie dla tego organu i znacząco obciąża jej pracę. Tak więc mięsa w panierce i smażone na głębokim tłuszczu potrawy są najgorszym wrogiem trzustki.

Osoby borykające się z zapaleniem trzustki powinny unikać: 

  • tłustych mięs - baraniny, wieprzowiny i wołowiny 
  • wyrobów mięsnych - parówki, salceson, pasztet 
  • podrobów - żołądków, wątróbki, flaczków 
  • cebuli 
  • kapusty
  • fasoli 
  • chleba razowego 
  • ostrych przypraw
  • wszelkich słodyczy, głównie zawierających kakao, czekoladę

Wymienione wyżej produkty są niezwykle ciężkostrawne, podwyższają cholesterol oraz ciśnienie tętnicze, a także właśnie obciążają trzustkę. 

Konsekwencje złej diety. Co robić, gdy boli trzustka?

Na skutki złej diety, korzystania z używek jak papierosy i alkohol, oraz siedzącego trybu życia, nie trzeba długo czekać. W najgorszym przypadku takimi zachowaniami możemy doprowadzić do raka trzustki, a ten jest jednym z najgroźniejszych i najcięższych do leczenia spośród znanych nowotworów.

Mniej poważnymi, ale wciąż dotkliwymi konsekwencjami może być przewlekłe zapalenie trzustki, czy kamica trzustkowa. Gdy zaczynamy odczuwać ból trzustkowy pierwszym krokiem jest zastosowanie środków przeciwbólowych - niesteroidowych leków przeciwzapalnych, opioidów, a także preparatów, zawierających enzymy produkowane przez trzustkę, by odciążyć jej pracę.

Jednak każdą dolegliwość, która nie ustępuje po przyjęciu ogólnodostępnych leków przeciwbólowych i trwa przez kilka dni, należy jak najszybciej skonsultować z lekarzem specjalistą. To on zaleci odpowiednie badania w kierunku chorób trzustki i zaleci dalsze leczenie. 

Zobacz także:  Produkty, które szkodzą trzustce 

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: trzustka | trzustka enzymy | chora trzustka czego nie jeść

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy