Tych składników najbardziej brakuje nam zimą. Jak uzupełnić niedobory?

Niedobory w diecie skutkują spadkiem odporności
Niedobory w diecie skutkują spadkiem odporności123RF/PICSEL

Przyczyny niedoborów składników odżywczych

Polski kawior trafia w światowe gusta. Przy okazji obala mityINTERIA.TVAFP

Zimowe niedobory witamin

  • witamina D3 - co prawda, organizm potrafi ją sam syntetyzować, ale na naszej szerokości geograficznej konieczne jest jej uzupełnianie, przynajmniej od października do końca kwietnia. Owszem, możemy pozyskać ją z produktów spożywczych, ale nie będą to wystarczające dawki. D3 jest witaminą, której suplementację zalecają zarówno lekarze, jak i dietetycy.
  • witamina C - szczególnie ważna dla wzmacniania odporności,
  • witamina A - niezbędna dla zdrowia skóry i narządu wzroku,
  • witamina E - okrzyknięta strażniczką młodości, gdyż hamuje procesy przedwczesnego starzenia,
  • witaminy z grupy B - niezbędne dla optymalnej pracy systemu nerwowego i niezakłóconego przebiegu zdolności poznawczych.

Antyoksydanty w zimowej diecie

Zbyt mało błonnika w diecie

Robiąc codzienne zakupy, warto pamiętać o zróżnicowanym menu
Robiąc codzienne zakupy, warto pamiętać o zróżnicowanym menu123RF/PICSEL

Niedobory składników mineralnych

  • odpowiedzialne za zdrowie krwi żelazo,
  • niezbędny dla dobrej pracy systemu immunologicznego cynk.

Konsekwencje niedoboru witamin i minerałów

  • spadek odporności,
  • większa podatność na infekcje górnych dróg oddechowych,
  • pogorszenie samopoczucia, większa skłonność do stanów depresyjnych,
  • pogorszenie zdolności poznawczych, gorsza pamięć i koncentracja,
  • zmęczenie, osłabienie, spadek sił witalnych,
  • gorsza kondycja skóry, włosów i paznokci,
  • niedokrwistość i wyższe ryzyko anemii,
  • mniejsza gęstość kości, szczególnie u osób w okresie meno- i andropauzalnym oraz starszych.

Konsekwencjami zbyt małej podaży błonnika są z kolei:

  • wolniejszy metabolizm,
  • kłopoty z zaparciami i uczuciem niepełnego wypróżnienia,
  • dyskomfort trawienny, gazy, wzdęcia, niestrawność,
  • zaburzenia w gospodarce węglowodanowej i tłuszczowej.

Jak uzupełnić niedobory?

Cykoria pomoże uzupełnić niedobory
Cykoria pomoże uzupełnić niedobory123RF/PICSEL
  • warzywa korzeniowe, czyli te, które najdłużej zachowują wartości odżywcze - trzeba pamiętać o marchwi, selerze korzeniowym i korzeniu pietruszki oraz o burakach czerwonych,
  • alternatywą mogą być warzywa mrożone (proces mrożenia pozwala ocalić zdecydowanie więcej składników odżywczych niż obróbka termiczna),
  • kiszone warzywa i owoce, jako niezwykle cenne uzupełnienie diety,
  • zieleninę, czyli nać pietruszki i selera, które z powodzeniem wyhodujemy na własnym parapecie,
  • cykorię, czyli najlepszą zimową alternatywę sałaty oraz jarmuż,
  • nazywane antybiotykami z natury: czosnek i cebulę,
  • miód naturalny,
  • tłuste ryby morskie, czyli łosoś, halibut, makrela, śledzie, szprotki i sardynki,
  • orzechy, migdały, ziarna i nasiona,
  • dobrej jakości, tłoczone na zimno oleje roślinne, z naciskiem na rzepakowy, lniany i oliwę z oliwek,
  • gruszki, jabłka i najsmaczniejsze o tej porze roku cytrusy,
  • dobrej jakości pieczywo pełnoziarniste,
  • kasze gruboziarniste, ryż naturalny,
  • jaja,
  • produkty mleczne o średniej zawartości tłuszczu,
  • suplementację witaminy D3.