Efekty odchudzania zobaczysz bardzo szybko. Rewelacyjny sposób z jajkami

Zrzucanie zbędnych kilogramów to długotrwały proces, który powinien odbywać się na zasadach zdrowego odchudzania. Okazuje się, że w osiągnięciu wymarzonego efektu pomocne może być jedzenie jajek. Oto dlaczego warto po nie sięgać.

Jajka to źródło witamin A, D, E i K oraz tych z grupy B
Jajka to źródło witamin A, D, E i K oraz tych z grupy B123RF/PICSEL

Zdrowe odchudzanie. Co trzeba wiedzieć?

Kluczem do osiągnięcia celu jest zbilansowana dieta, deficyt kaloryczny oraz aktywność fizyczna. W związku z tym należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilości kalorii, niezbędne witaminy oraz składniki mineralne. Pomocna może okazać się konsultacja ze specjalistą, który doradzi jak się odżywiać, by kilogramy leciały w dół bez uszczerbku na zdrowiu.

Chcąc nieco stracić na wadze, warto zacząć jeść jajka na śniadanie
Chcąc nieco stracić na wadze, warto zacząć jeść jajka na śniadanie123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść jajka podczas odchudzania?

Jajka to źródło witamin A, D, E i K oraz tych z grupy B. Poza tym dostarczają organizmowi biotynę i kwas foliowy, a także fosfor, żelazo, cynk oraz aminokwasy egzogenne.

Szczególnie zaleca się jeść jajka na śniadanie. Uczucie sytości po ich zjedzeniu nie mija zbyt szybko. Zawarte w nich białko jest trawione znacznie dłużej, a więc w ciągu dnia nie pojawia się ochota na podjadanie i sięganie po słone oraz słodkie przekąski. Poza tym jajka są niskokaloryczne, a więc powinny po nie sięgać osoby, które chcą nieco stracić na wadze.

W pozbywaniu się zbędnych kilogramów może być pomocna zawarta w jajkach witamina D, która sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Ponadto jajka są bogate w żelazo, które poprawia wydajność organizmu. Dzięki temu wykonywane treningi są znacznie efektywniejsze.

***

Ananas pomaga zachować prawidłową wagę. Jak wybrać dojrzały owoc?Interia.tv
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?